Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη σε λιμάνι στην επαρχία Κοτζαέλι – Δώδεκα τραυματίες, καμία ζημιά σε πλοίο με σιτηρά [Βίντεο]

0

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη σιτηρών στο λιμάνι του Ντεριντζέ (Derince) στην επαρχία Κοτζαέλι (Kocaeli) στην περιοχή του Μαρμαρά, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, γύρω στις 14.45 το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη, ενώ δεν υπήρξε ζημιά σε κάποιο από τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και βρίσκονταν στο λιμάνι.


Πυκνοί καπνοί κάλυψαν το εμπορικό λιμάνι Ντεριντζέ όπου έσπευσαν μονάδες της Πυροσβεστικής και συνεργεία έρευνας και διάσωσης. Στο σημείο έσπευσε και σκάφος ταχείας διάσωσης ΚΙΥΕΜ-3 της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Ακτών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Όπως ανακοίνωσε ο Σεντάρ Γιαβούζ, κυβερνήτης της επαρχίας Κοτζαέλι, δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη στα σιλό του Τουρκικού Συμβουλίου Σιτηρών (Turkish Grain Board – TMO) στην περιοχή Ντερίντσε. Σύμφωνα με τα όσα είπε σε ενημέρωση στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση που είχε για το συμβάν και την αυτοψία που έκανε, δεν υπάρχει κανείς κάτω από τα συντρίμμια.
Ο κυβερνήτης του Kocaeli Seddar Yavuz είπε: «Δεν υπάρχει κανένας κάτω από τα συντρίμμια. Θεωρείται ότι αυτού του είδους η έκρηξη μπορεί να συμβεί λόγω συμπίεσης σκόνης σιταριού. Φυσικά, οι ειδικοί στο θέμα το εξετάζουν από πολλές γωνίες. Δεν υπάρχει φωτιά στο τη στιγμή.».
Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού Κοτζαέλι (Kocaeli)Tahir Büyükakın ανακοίνωσε ότι 3 από τους 12 τραυματίες στην έκρηξη στο σιλό TMO στο Derince ήταν διασωληνωμένοι.


H ανάρτηση της Προεδρίας Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών αναφέρει: «Σήμερα περίπου στις 14.50 σημειώθηκε έκρηξη στην περιοχή του λιμανιού. Στη φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη επεμβαίνουν AFAD, αστυνομία, χωροφυλακή, πυροσβεστική. τμήμα και ομάδες 112. Ένας από τους πολίτες μας, ο οποίος βρισκόταν κάτω από τα ερείπια ως αποτέλεσμα της έκρηξης, διασώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τη SAKOM στο περιστατικό τραυματίστηκαν 10 πολίτες μας και δεν υπάρχει απώλεια ζωής. Προσφέρουμε τις καλύτερες ευχές μας σε όλους τους πολίτες μας που επλήγησαν από το περιστατικό».


Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους ελέγχους που έγιναν για την έκρηξη στο σιλό του ΤΜΟ Κοτζαέλι, δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες στα πλοία στο λιμάνι όπου βρίσκεται το σιλό.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρεται ότι στην περιοχή κατευθύνθηκε το σκάφος ταχείας διάσωσης (ναυαγοσωστικής) ΚΙΥΕΜ-3 της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας Ακτών.


Ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Κοτζαέλι, Ayhan Zeytinoğlu, δήλωσε:
«Εδώ αποθηκεύονταν τα προϊόντα που επρόκειτο να εξαχθούν. Φαίνεται επίσης ότι χύθηκε σιτάρι από κάποια σιλό. Λέγεται ότι η κατάσταση ενός από τους τραυματίες είναι σοβαρή. Δεν υπάρχει ακόμη σίγουρη πληροφορία. Γνωρίζω ότι έχει χωρητικότητα 100 χιλιάδες τόνους. Υπολογίζεται ότι η χωρητικότητά του είναι πλήρης. Δεν περιμένω ότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των σιτηρών».

Με πληροφορίας από NTV, Hurriyet, Birgun και Milliyet

Share.

Comments are closed.