Στην περίοδο των μνημονίων, εκτός από μειώσεις μισθών, συντάξεων και του κοινωνικού κράτους, για να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, αποδιαρθρώθηκαν και οι εργασιακές σχέσεις.
Μετά τον τέλος των μνημονίων το 2018, πολλοί πίστευαν ότι θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία.
Πράγματι, δεν ψηφίστηκαν νόμοι για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όμως συνεχίστηκε η μείωση του κοινωνικού κράτους και η ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Η κυβέρνηση από το 2022 και όχι από το 2019, όπως είχε τάξει προεκλογικά, δίνει κάποιες αυξήσεις ονομαστικές σε μισθούς και συντάξεις, κάποιων κοινωνικών ομάδων, που όμως λόγω της ακρίβειας, η πραγματική αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μειώθηκε περισσότερο και συνεχίζει να μειώνεται.
Στις εργασιακές σχέσεις, ο προηγούμενος υπουργός εργασίας Κωστής Χατζιδάκης, βρήκε ότι, υπάρχουν ακόμη εργασιακά δικαιώματα και τα κατάργησε και αυτά, για να κάνει την οικονομία μας, μαζί με τις μειώσεις φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα και περιουσίες, “ελκυστική” στους επενδυτές. Την ίδια περίοδο, τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, τα λιάνιζε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, που γεμίζουν τα ταμεία αυτών που μειώνονταν οι φόροι, όπως βέβαια και του κράτους.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο εργασίας, έκανε μια πολύ σοβαρή διαπίστωση: Οι μισθοί των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μικροί.
Και, αντί να προτείνει την αύξησή τους, που θα ήταν το λογικό, πρότεινε ένα δεύτερο οκτάωρο εργασίας, αρκεί να είναι σε άλλο εργοδότη.
Γι’ αυτόν και την κυβέρνηση, ο εργαζόμενος υπάρχει μόνο για να εργάζεται, αν αντέχει φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο, εκτός από το να κοιμάται, κάποιες ώρες.
Και επειδή, όταν λέει σε άλλο εργοδότη, εννοεί φυσικά σε άλλο νομικό φορέα, που μπορεί να είναι και του ίδιου προσώπου ή θυγατρική του νομικού προσώπου που εργάζεται.
Έτσι καταργεί και την πληρωμή της υπερωριακής εργασίας, οι οποία φυσικά δεν μπορεί να είναι άλλες οκτώ ώρες.
Φυσικά η σκοταδιστική και απάνθρωπη επιλογή του, έχει και μια ακόμη αρνητική επίπτωση στην απασχόληση των ανέργων και των νέων ανθρώπων, που θα θελήσουν να εργαστούν.
Η κυβέρνηση με την επιλογή αυτή πηγαίνει την χώρα και τα δικαιώματα των εργαζομένων 100 χρόνια πίσω.
Αυτός είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός του Πρωθυπουργού.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης
Πατήστε και δείτε και τα 299 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη
Με τη συμμετοχή 270 αθλητριών/ών ηλικίας από 8 έως 18 ετών, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30…
Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο OPEN HOUSE Athens 2025, την κορυφαία αρχιτεκτονική εκδήλωση, ανοίγοντας τις πόρτες τεσσάρων εμβληματικών κτιρίων της πόλης.…
Η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την αδειοδότηση των πανεπιστημιακών παραρτημάτων αποκαλύπτει την κυβερνητική…
Εύκολα μέσω του κινητού μας μπορούμε πλέον να δούμε τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει μέχρι…
Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο διαπρεπής καθηγητής Αρχαιολογίας και σπουδαίος…
Η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου αποτελεί θεσμική και ηθική…