Γιάννης Μαγκριώτης: Ο Άδωνις ξεπερνά τον προκάτοχό του Χατζιδάκη, σε αντεργατικά νομοθετήματα.

0

Στην περίοδο των μνημονίων, εκτός από μειώσεις μισθών, συντάξεων και του κοινωνικού κράτους, για να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, αποδιαρθρώθηκαν και οι εργασιακές σχέσεις.

Μετά τον τέλος των μνημονίων το 2018, πολλοί πίστευαν ότι θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία.

Πράγματι, δεν ψηφίστηκαν νόμοι για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όμως συνεχίστηκε η μείωση του κοινωνικού κράτους και η ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβέρνηση από το 2022 και όχι από το 2019, όπως είχε τάξει προεκλογικά, δίνει κάποιες αυξήσεις ονομαστικές σε μισθούς και συντάξεις, κάποιων κοινωνικών ομάδων, που όμως λόγω της ακρίβειας, η πραγματική αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μειώθηκε περισσότερο και συνεχίζει να μειώνεται.

Στις εργασιακές σχέσεις, ο προηγούμενος υπουργός εργασίας Κωστής Χατζιδάκης, βρήκε ότι, υπάρχουν ακόμη εργασιακά δικαιώματα και τα κατάργησε και αυτά, για να κάνει την οικονομία μας, μαζί με τις μειώσεις φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα και περιουσίες, “ελκυστική” στους επενδυτές. Την ίδια περίοδο, τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, τα λιάνιζε η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, που γεμίζουν τα ταμεία αυτών που μειώνονταν οι φόροι, όπως βέβαια και του κράτους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο εργασίας, έκανε μια πολύ σοβαρή διαπίστωση: Οι μισθοί των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μικροί.

Και, αντί να προτείνει την αύξησή τους, που θα ήταν το λογικό, πρότεινε ένα δεύτερο οκτάωρο εργασίας, αρκεί να είναι σε άλλο εργοδότη.

Γι’ αυτόν και την κυβέρνηση, ο εργαζόμενος υπάρχει μόνο για να εργάζεται, αν αντέχει φυσικά, δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο, εκτός από το να κοιμάται, κάποιες ώρες.

Και επειδή, όταν λέει σε άλλο εργοδότη, εννοεί φυσικά σε άλλο νομικό φορέα, που μπορεί να είναι και του ίδιου προσώπου ή θυγατρική του νομικού προσώπου που εργάζεται.

Έτσι καταργεί και την πληρωμή της υπερωριακής εργασίας, οι οποία φυσικά δεν μπορεί να είναι άλλες οκτώ ώρες.

Φυσικά η σκοταδιστική και απάνθρωπη επιλογή του, έχει και μια ακόμη αρνητική επίπτωση στην απασχόληση των ανέργων και των νέων ανθρώπων, που θα θελήσουν να εργαστούν.

Η κυβέρνηση με την επιλογή αυτή πηγαίνει την χώρα και τα δικαιώματα των εργαζομένων 100 χρόνια πίσω.

Αυτός είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός του Πρωθυπουργού.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 299 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.