Ισπανία: Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα, χωρίς πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση

0

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό (Alberto Núñez Feijóo) εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Βουλή στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ισπανία, μπροστά από τους Σοσιαλιστές (PSOE) του μέχρι τώρα πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sánchez), χωρίς πάντως πλειοψηφία που να του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.
Τελικά το PP εξασφαλίζει 136 έδρες στο Congreso de los Diputados, το ισπανικό κοινοβούλιο, 47 περισσότερες απ’ όσες είχε. Το PSOE παίρνει 122 έδρες, 2 περισσότερες απ’ όσες είχε. Το ακροδεξιό VOX Σαντιάγο Αβασκάλ (Santiago Abascal) παρέμεινε τρίτο κόμμα με 33 έδρες, χάνοντας τελικά 19 έδρες και η αριστερή συμμαχία SUMAR της Γιολάντα Ντίαθ (Yolanda Díaz), καταλαμβάνει 31 έδρεςς, 7 έδρες λιγότερες απ’ όσες είχαν συνολικά τα κόμματα που τη συναπαρτίζουν. Τέλος η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) παίρνει 7 έδρες, χάνοντας 6 από όσες είχε και οι υπόλοιποι παίρνουν:
Το Καταλονικό κόμμα JxCAT – JUNTS 7 έδρες, χάνοντας μία,
Το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα EH Bildu 6 έδρες, κερδίζοντας μία,
Το μεγαλύτερο βασκικό εθνικιστικό κόμμα EAJ-PNV 5 έδρες, χάνοντας μία,
Το Εθνικιστικό Μπλοκ της Γαλικίας 1 έδρες
Το  φιλελεύθερο Κόμμα του Πολίτη κέρδισε 1 έδρα και
Η Λαϊκή Ένωση της Ναβάρας UPN κέρδισε 1 έδρα.
Με άλλα λόγια το PP δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, τις 176 από τις 350 έδρες της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας, και είναι υποχρεωμένο να σχηματίσει συμμαχία για να κυβερνήσει. Το ακροδεξιό κόμμα Vox μοιάζει ο φυσικός του εταίρος.

ο νικητής, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό (PP) δήλωσε ότι είναι «υπεύθυνος για την έναρξη του διαλόγου» για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ζήτησε «επισήμως να μην μπει κανείς στον πειρασμό να μπλοκάρει την Ισπανία». Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ήταν ο δεύτερος με τις περισσότερες ψήφους, σε μια θριαμβευτική ατμόσφαιρα για την υπέρβαση των προσδοκιών, δήλωσε: «Η Ισπανία ήταν πολύ ξεκάθαρη, το οπισθοδρομικό μπλοκ απέτυχε».
Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, το PP κέρδισε τις εκλογές, αλλά το PSOE άντεξε στην επίθεση και το αποτέλεσμα αφήνει τη διακυβέρνηση στην Ισπανία στον αέρα αφού κανένα μπλοκ -ούτε η δεξιά ούτε η αριστερά- δεν έχει επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Οι πιθανοί συνδυασμοί που μπορεί να δημιουργηθούν είναι:

  • PP + Vox + UPN 170 έδρες
  • PP + PNV + UPN + CCA 143 έδρες
  • PSOE + Sumar 153 έδρες
  • PSOE + Sumar + ERC + EH Bildu + PNV + BNG 172 έδρες

Ακόμη και στην περίπτωση που σχηματιστεί συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς, θα χρειάζεται τη στήριξη μικρότερων παρατάξεων για να μπορεί να κυβερνήσει, αφού θα του λείπουν 7 έδρες για να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Δεν αποκλείεται να χρειαστούν εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ούτε το ενδεχόμενο να υπάρξει το πολυσυζητημένο bloqueo, ή πολιτικό αδιέξοδο, όπως συνέβη ήδη δυο φορές (2015, 2019), όταν η Ισπανία οδηγήθηκε σε δεύτερες εκλογές.

Share.

Comments are closed.