Ο Μητσοτάκης σε Ράμα για Μπελέρη: Να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της κράτησής του – Οι διεθνείς συναντήσεις του πρωθυπουργού

0

Το θέμα του Φρέντι Μπελέρη έθεσε μετ’ επιτάσεως ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στο Βίλνιους.
Το ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην Αλβανία, άλλωστε, αποτελεί και ένα εκ των κριτηρίων για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.
Πρόσφατα, δε, τροπολογία του ΕΛΚ εξέφραζε «βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του, που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος».
Η τροπολογία μάλιστα τόνιζε ότι η προφυλάκιση του «συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στον Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».
Υπενθυμίζεται ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη φυλακή εδώ και περισσότερες από 50 ημέρες, με τον ίδιο να καταγγέλλει την κυβέρνηση Ράμα για «καθεστώς τρομοκρατίας» και προσπάθεια να κρύψει στοιχεία, που καταδεικνύουν την  υφαρπαγή περιουσιών της ελληνικής εθνικιής μειονότητας.

Οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο Βίλνιους – Αύριο οι συναντήσεις με Ερντογάν, Μακρόν, Σολτς
Υπενθυμίζεται πως κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί επίσης και με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Τζάκοβ Μιλάτοβιτς.

Το πρωί της Τετάρτης, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ αύριο θα είναι και το τετ-α-τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, για τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ενώ είχαν προηγηθεί σύντομοι χαιρετισμοί ανάμεσα τους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Share.

Comments are closed.