Στο χάος η Γαλλία: Παραπάνω αστυνομικούς βγάζει στους δρόμους ο Μακρόν – Σχεδόν 1.000 συλλήψεις σε μια μέρα και επεισόδια διαρκείας

0

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης προχώρησαν σε 994 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία, αριθμός ρεκόρ, κατά την τέταρτη συναπτή νύκτα επεισοδίων, «μικρότερης» έντασης, μετά τον θάνατο την Τρίτη 17χρονου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου. Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ, με καταγωγή από την Αλγερία, πραγματοποιηθηκε σήμερα, ενώ ο θάνατός του εξακολουθεί να βάζει φωτιά σε πολλές λαϊκές συνοικίες της χώρας.
Ισχυρές δυνάμεις, τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί, επιχείρησαν να περιοριστούν τα επεισόδια αυτή την τέταρτη νύχτα ταραχών. Όμως «79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν», περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.


Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα οξυμένη, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να στέλνει εκεί ενισχύσεις. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει στις 02:00 (τοπική ώρα, 03:00 ώρα Ελλάδας) ήδη 88 συλλήψεις. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις Αρχές. Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, επεσήμανε η αστυνομία. Ο Νταρμανέν, που επισκέφθηκε το βορειοδυτικό Παρίσι, δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι τα επεισόδια είναι «μικρότερης» έντασης.
Στη Λιόν και τη Γκρενόμπλ συγκρούσεις σημειώθηκαν με ομάδες νεαρών, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, και πετούσαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα. Αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.


Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη «επιπλέον ειδικών μονάδων» της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής χρησιμοποιήθηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας.
Ερωτηθείς ο κ. Νταρμανέν, στο κεντρικό απογευματινό τηλεοπτικό πρόγραμμα ειδήσεων του TF1 εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε: «Πολύ απλά, δεν αποκλείουμε καμία υπόθεση και θα δούμε μετά από απόψε τι θα επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.


Οι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος της Apple στο Στρασβούργο την Παρασκευή, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Μια πηγή είπε στο Reuters ότι πολλά σούπερ μάρκετ είχαν επίσης λεηλατηθεί. 
Στο εμπορικό κέντρο Chatelet Les Halles στο κέντρο του Παρισιού, έγινε διάρρηξη ενός καταστήματος παπουτσιών Nike και αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν αφού έσπασαν βιτρίνες κατά μήκος της παρακείμενης εμπορικής οδού Rue de Rivoli, ανακοίνωσε η αστυνομία. 
Εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο συναυλιών στο Stade de France στα περίχωρα της πρωτεύουσας ακυρώθηκαν. Οι διοργανωτές του Tour de France δήλωσαν έτοιμοι να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε κατάσταση όταν ο αγώνας εισέλθει στη χώρα τη Δευτέρα μετά την εκκίνηση στην ισπανική πόλη Μπιλμπάο

Δείτε βίντεο του BBC

Πλήθος κόσμου στην κηδεία
Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο τζαμί της Ναντέρ για την κηδεία του 17χρονου το απόγευμα της Κυριακής, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ».

Σύμφωνα με τη «Le Monde», τη νεκροφόρα συνόδευσαν στον δρόμο για το νεκροταφείο νέοι με μηχανάκια.
Στην είσοδο του νεκροταφείου, δεκάδες άνθρωποι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορός του εφήβου. Πολλοί από τους πενθούντες προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.
Ο νεαρός ετάφη στο νεκροταφείο Mont Valerien μετά την προσευχή στο τέμενος Ibn Badis. Η τελετή ήταν ιδιωτική και οι δικηγόροι της μητέρας του Ναχέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά.

Νέα μαρτυρία για τις συνθήκες θανάτου του 17χρονου
Ένας νεαρός που ισχυρίζεται ότι ήταν παρών στο αμάξι με τον 17χρονο Ναέλ, όταν αυτός σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού, δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο μήνυμα όπου περιγράφει τι ακριβώς συνέβη στο αιματηρό περιστατικό που πυροδότησε εξέγερση εθνικών διαστάσεων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Sky News, o νεαρός άνδρας, που πόσταρε το μήνυμά του στα social media, λέει ότι θέλει να μαθευτεί η αλήθεια γιατί «κυκλοφορούν πολλά ψέματα» για το περιστατικό που σημειώθηκε στην Ναντέρ, μια μικρή πόλη στα περίχωρα του Παρισιού, το πρωί της 27ης Ιουλίου.


Υποσχόμενος ότι θα αφηγηθεί την ιστορία «από το Α έως το Ω», ο νεαρός άνδρας εξηγεί στο βίντεο ότι οι φίλοι δανείστηκαν τη Mercedes και αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα στη Ναντέρ, «χωρίς να έχουν καταναλώσει ούτε αλκοόλ ούτε ναρκωτικά».
Καθώς οδηγούσαν στη λεωφορειολωρίδα, πρόσεξαν ότι τους ακολουθούσαν μοτοσικλέτες της αστυνομίας που αναβόσβηναν τα φώτα και έτσι σταμάτησαν το όχημα. Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός πλησίασε στο παράθυρο του αυτοκινήτου, είπε στον Ναέλ να κατεβάσει το τζάμι και έπειτα του είπε «σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω».
Ο νεαρός ισχυρίζεται ότι στη συνέχεια ο αστυνομικός χτύπησε τον Ναέλ με τη λαβή του όπλου του. Έπειτα έφτασε ο δεύτερος αστυνομικός που επίσης χτύπησε τον Ναέλ με τον ίδιο τρόπο.
«Μην κουνηθείς αλλιώς θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι»
Ο φίλος του Ναέλ συνεχίζει λέγοντας ότι ο πρώτος αστυνομικός σημάδεψε με το όπλο του τον Ναέλ και είπε: «Μην κουνηθείς αλλιώς θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι».
Ο δεύτερος αστυνομικός είπε «πυροβόλησέ τον», σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του «φίλου» του Ναέλ.
Ακολούθησε ένα ακόμη χτύπημα στον Ναέλ από τον πρώτο αστυνομικό με τη λαβή του όπλου του, που είχε ως συνέπεια να σηκώσει ο 17χρονος το πόδι από το φρένο και το αμάξι να φύγει μπροστά. Τότε ο δεύτερος αστυνομικός πυροβόλησε, γι’ αυτό και ο Ναέλ πάτησε με το πόδι του το γκάζι.
Στο βίντεο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ο νεαρός εξηγεί ότι «είδε τον φίλο του να υποφέρει» έχοντας χτυπηθεί από σφαίρα. «Φοβόμουν. Βγήκα από το αμάξι και το έβαλα στα πόδια. Νόμιζα ότι θα ρίξουν και σε εμένα και έτσι το έσκασα».
«Είμαι σοκαρισμένος με αυτό που συνέβη μπροστά μου, στον φίλο μου», προσθέτει στο κλιπ ο νεαρός άνδρας.

Share.

Comments are closed.