Bloomberg: Ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης Τσίπρας παραιτείται μετά την ήττα

0

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάποτε εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες και έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παραιτήθηκε από το κόμμα του αφού το ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής έπεσε κάτω από το ήδη χαμηλό αποτέλεσμα του Μαΐου.
«Αποφάσισα να προχωρήσω στην εκλογή νέας ηγεσίας προσφεύγοντας άμεσα στις διαδικασίες στις οποίες δεν θα είμαι υποψήφιος», είπε ο Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος μετά τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, στην Αθήνα, Ελλάδα, στις 25 Ιουνίου.
Φωτογράφος: Νικ Παλαιολόγος/Bloomberg
Στην ψηφοφορία του Μαΐου, ο Τσίπρας κέρδισε το 20,1% των ψήφων, από 31,5% το 2019. Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 17,8%, κάτι που τον ώθησε να παραιτηθεί αφού ήταν ηγέτης του για 15 χρόνια από την ηλικία των 34 ετών.

Ο πρόεδρος του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ έγινε πρωθυπουργός στις αρχές του 2015, υποσχόμενος να απαλλαγεί από τα διεθνή προγράμματα διάσωσης που ξεκίνησαν το 2010 και οδήγησαν σε μια περίοδο αυστηρής λιτότητας. Σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού δεν μπορούσε να βρει δουλειά στην κορύφωση της δεκαετίας κρίσης χρέους.
Ο Τσίπρας προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των προγραμμάτων που κράτησαν τη χώρα όρθια και μάλιστα έκανε δημοψήφισμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Στη συνέχεια αγνόησε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που απέρριπταν συντριπτικά τη λιτότητα εν μέσω του κλεισίματος των τραπεζών της χώρας για περίπου ένα μήνα, και συμφώνησε σε ένα νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Αμέσως μετά, ο Τσίπρας προχώρησε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ζητώντας από τον κόσμο να του δώσει εντολή να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης και κέρδισε. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, η Ελλάδα ακολούθησε όλες τις πρόνοιες του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί με τους επίσημους πιστωτές της.
Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Τσίπρας ήταν ο ηγέτης που έκλεισε μια συμφωνία με τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας που την οδήγησε να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Το θέμα εκκρεμούσε για δεκαετίες και η κίνηση βοήθησε τη Βόρεια Μακεδονία να κερδίσει την ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Τσίπρας κέρδισε διεθνή έπαινο για τη συμφωνία, αλλά υπέστη εσωτερική κριτική που του κόστισε ψήφους στις εκλογές του 2019 όταν έχασε την εξουσία.
«Είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε», είπε ο Τσίπρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους και τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία. «Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι και ε η αρχή ενός νέου κύκλου».

  • Διαβάστε το πρωτότυπου άρθρο των δημοσιογράφων Paul Tugwell και Sotiris Nikas του οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων  Bloomberg  με τίτλο «Greek Opposition Leader Tsipras Steps Down After Defeat», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.