Εκλογές 2023: Στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας ψήφισαν με παραδοσιακές στολές, νταούλια και ζουρνάδες, παρουσία του… Αλέξη Τσίπρα [Βίντεο]

0

Στα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα καταφτάνουν οι πολίτες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, άλλος με το μωρό του αγκαλιά ή άλλος με το κατο0ικίδιό του.
Στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Μεσολόγγι, μια παρέα πήγε να ψηφίσει απευθείας από το πανηγύρι, φορώντας παραδοσιακές στολές με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
Αφού άσκησαν τα εκλογικά τους δικαιώματα, έριξαν έναν τελευταίο χορό στο προαύλιο του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους αρματωμένους ήταν και ένα παλικάρι ονόματι… Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ!
Για την ιστορία να πούμε ότι το πανηγύρι του Αϊ Γιαννιού, είναι ένα έθιμο πολλών χρόνων που ξεκινά πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Φέτος συνέπεσε με τις εθνικές εκλογές με τους αρματωμένους, δηλαδή τα μέλη της παρέας που είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, να πηγαίνουν στπο εκλογικό κέντρο του χωριού με νταούλια και ζουρνάδες για να ψηφίσουν.

Το πανηγύρι του Αη-Γιάννη έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και ειδικότερα στην περίοδο  των «Αρματολών και Κλεφτών». Το παλιό εξωκκλήσι του Άη Γιάννη επί Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρολό στην περιοχή και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Πολιορκίας του Μεσολογγίου.
Τα στοιχεία του πανηγυριού παραμένουν ανόθευτα μέχρι και σήμερα. Οι Αρματωμένοι είναι ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες τον Ντουλαμά ή την Φουστανέλα, φορώντας άρματα όπως οι αγωνιστές το ’21.
Τα όργανα είναι το νταούλι και ζουρνάς και οι χοροί των Αρματωμένων είναι τα παραδοσιακά κλέφτικα τραγούδια.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της τοπικής ιστοσελίδας nafpaktianews.gr

Share.

Comments are closed.