Νίκος Τσούλιας*: Ανοίγουμε διάλογο με τους Τομείς Παιδείας των άλλων Ευρωπαϊκών Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων

Η πρόσφατη απόφαση του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να ανοίξει ουσιαστικό και διαρκή διάλογο με τους τομείς Παιδείας των άλλων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έρχεται ως συνέχεια δύο άλλων καινοτομικών πρωτοβουλιών, της ψηφιακής παρέμβασής μας και συμμετοχής μας στη σχετική διαβούλευση στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των αρχηγών των κρατών  για την εκπαίδευση, τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Νέα Υόρκη και της έρευνας μας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση και για τα μέτρα της έστω μερικής κάλυψης του σοβαρού μαθησιακού και παιδαγωγικού κενού μαθητών και μαθητριών. 

Θεωρούμε πως η εξωστρέφεια και η καλύτερη δυνατή κατανόηση της πραγματικότητας και των σύγχρονων εξελίξεων συνεργούν σημαντικά στη διαμόρφωση μιας ορθολογικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Σήμερα η κοινωνική και η πολιτισμική  πραγματικότητα της χώρας μας δεν διαμορφώνεται μονομερώς στο εθνικό επίπεδο αλλά και σε πολύ ευρύτερο σκηνικό, πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δευτερευόντως στο διεθνές επίπεδο. Και είναι προφανές ότι αν δεν κατανοούμε επαρκώς την πραγματικότητα σε αυτό το ευρύ πεδίο, δεν θα μπορούμε να την επηρεάσουμε, δεν θα μπορούμε να τη διαμορφώσουμε.

Φυσικά δεν θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο – και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, αλλά και ανεξάρτητα από αυτό – θα προχωρήσουμε σε διοργάνωση διαλόγου με τους Τομείς Παιδείας των άλλων κομμάτων με συνδιαμόρφωση κοινής ατζέντας. Γιατί πιστεύουμε στον διάλογο, στην αξία του, στη δύναμή του. Γιατί ο διάλογος είναι πυρήνας της δημοκρατίας. Γιατί δεν κατέχουμε την αλήθεια και με δεδομένο ότι η αλήθεια είναι κοινωνική κατασκευή, είναι αδήριτη ανάγκη να διαμορφώσουμε την όποια εκπαιδευτική μας πρόταση λαμβάνοντας υπόψη και τις αλληλεπιδράσεις, τις αντιπαραθέσεις  και τις συνθέσεις με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων. Η ψυχή της δικής μας Σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας μας είναι ο διάλογος,  η εθνική και κοινωνική συναίνεση.

Αν αυτή η ιδέα συναντήσει αποδοχή, θα ακολουθήσει ατζέντα συγκεκριμένων θεμάτων, η οποία φυσικά θα είναι  ανοιχτή στη διαμόρφωσή της από όλα τα τμήματα Παιδείας των κομμάτων, για να προχωρήσει ένας ουσιαστικός και διαρκής  διάλογος με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου εκπαιδευτικής πολιτικής. Όλη αυτή η προσπάθεια θα συνεργήσει στη διαμόρφωση μιας πιο ουσιαστικής εθνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.

Επανερχόμαστε στο κύριο θέμα μας. «Ο Σοσιαλισμός και η Σοσιαλδημοκρατία έχουν μακρά και περήφανη ιστορία. Το κοινωνικό κράτος, η καθολική πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη και ο αγώνας για θεμελιώδη δικαιώματα βελτίωσε τις ζωές αμέτρητων ατόμων και δημιούργησε περισσότερες ίσες, δίκαιες και ασφαλείς κοινωνίες. Στον 21ο αιώνα το κίνημά μας συνεχίζει να διαμορφώνει ένα καλύτερο μέλλον για όλους». Αυτό το τμήμα από την «Διακήρυξη αρχών» του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο PES στις 24 Νοεμβρίου 2011, θέτει τη βάση του πολιτικού και ιδεολογικού πλαισίου για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της προόδου. 

Άλλωστε, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με την παράλληλη διασφάλιση λειτουργίας ενός κράτους δικαίου αποτελούν συστατικά στοιχεία της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και διαμορφώνουν ως αναπόδραστη την απαίτηση για μια διαρκή αλληλοτροφοδότηση για τον προσδιορισμό μιας σύγχρονης και δημοκρατικής Δημόσιας Παιδείας.

Μπορούμε να μελετήσουμε επιμέρους στοιχεία μιας τέτοιας κοινής δράσης, όπως για παράδειγμα, κοινά προγράμματα στην ιστορία, στον πολιτισμό, στις επιστήμες κλπ. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μπορεί να οδηγήσει σε κοινά πεδία δράσης και ενδεχομένως σε μία κοινή τηλεδιάσκεψη των φορέων των τμημάτων Παιδείας των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας της Ευρώπης.

Αυτό θα είναι το αισθητό όφελος για την πορεία των χωρών μας και κυρίως για την πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. Γιατί η Ε.Ε. δεν είναι μόνο η οικονομική σύγκλιση αλλά και ο κοινός πολιτισμός και ο κοινός βηματισμός για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού και δημιουργικού μέλλοντος, με την προαγωγή «ευρωπαϊκής ταυτότητας» και του «πολιτιστικού σχήματος» του ευρωπαίου πολίτη. Άλλωστε, η έμφαση στην παιδεία – συμβολικά και  ουσιαστικά – δεν υποστασιοποιεί, με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, την θέλησή μας για να συνδιαμορφώσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας  μέλλον;

Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 266 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Χάρης Δούκας: Οι δημοτικές αρχές πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για την πόλη που θέλουν [Βίντεο]

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε χθες στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του τηλεοπτικού σταθμού Action…

2 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ψηφιακό σχολείο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης

Μετά το Ψηφιακό Σχολείο, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2010, δεν είχαμε ένα δεύτερο «κύμα…

2 ώρες ago

Παρουσίαση βιβλίου «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1833-1896» του Λευτέρη Παπακώστα στην Πεντέλη

Ο Εκδοτικός Οργανισμός «ΑΓΓΕΛΑΚΗ» γνωστοποιεί ότι την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του…

2 ώρες ago

Παύλος Χρηστίδης*:  Πατριωτική Αυτοπεποίθηση

Έπειτα από πολλά συναπτά έτη, κατά τα οποία ο ελληνικός λαός βίωσε με τον χειρότερο…

23 ώρες ago

Ημερίδα για την ενδοσχολική βία & παραβατικότητα στο Αγρίνιο

Το Σχολικό Δίκτυο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου- Λυκείου Αγρινίου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.) το…

1 ημέρα ago

Cine ΑΡΓΩ: Πέμπτη 23/5 προβολή του ντοκιμαντέρ “ΕΜΠΡΟΣ: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο”

Σε κάθε δραστηριότητα που γίνεται θεσμός υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που αξίζουν λίγο παραπάνω, που…

1 ημέρα ago