Αποκλιμάκωση στη Ρωσία: Σταματάει η προέλαση της Βάγκνερ με διαμεσολάβηση Λουκασένκο – «Άφαντος» ο Πούτιν

0

Συμφωνία επετεύχθη για να σταματήσει η προέλαση της Βάγκνερ, λίγες ώρες πριν οι δυνάμεις των στασιαστών φθάσουν στα περίχωρα της Μόσχας, όπου είχαν αρχίσει να λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών και τον έλεγχο της πόλης.
Οι στασιαστές Ρώσοι μισθοφόροι, που είχαν αρχίσει από το μεσημέρι να κινούνται βόρεια με κατεύθυνση προς τη Μόσχα, συμφώνησαν να γυρίσουν πίσω ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως υποστηρίζει ο Πριγκόζιν. Μάλιστα είχαν φτάσει σε απόσταση 200 χλμ από τα νότια προάστια της Μόσχας.
Η συμφωνία έγινε μεταξύ του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, και του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή έτσι ώστε να σταματήσει η ανταρσία της Βάγκνερ, όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις που μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti.
Το Ria Novosti αναφέρει ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να σταματήσει την πορεία της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ.

Το μήνυμα Πριγκόζιν 
«Ξεκινήσαμε στις 23 Ιουνίου για την πορεία της δικαιοσύνης», ακούγεται να λέει ο Πριγκόζιν στο ηχητικό μήνυμά του.

«Μέσα σε μια μέρα ταξιδέψαμε, χωρίς να φτάσουμε στη Μόσχα, μέχρι τα 200 χιλιόμετρα πριν. Σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε χύσει ούτε μια σταγόνα από το αίμα των μαχητών μας. Τώρα έφτασε η στιγμή που θα μπορούσε να χυθεί αίμα, επομένως, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα σε μια από τις πλευρές, γυρίζουμε τις στήλες μας και επιστρέφουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση προς τα στρατόπεδα μας, σύμφωνα με το σχέδιο».

Τι συμφωνήθηκε – Τι ζητούσε ο Πριγκόζιν
Ο Πριγκόζιν, στο ηχητικό του μήνυμα, ανακοίνωσε ότι οι άνδρες του θα επιστρέψουν στη βάση τους στο Ροστόφ «για να μην χυθεί αίμα», ενώ στη συμφωνία προβλέπονται εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών του μισθοφορικού στρατού.
 
Η αποκλιμάκωση της έντασης, που κορυφωνόταν τις τελευταίες ώρες, φέρνει ανακούφιση και στη διεθνή κοινότητα, καθώς η άφιξή τους στη Μόσχα ήταν άγνωστο τι αντίσταση θα συναντούσε, τι αντιδράσεις και πώς θα εξελισσόταν.

Η «πορεία δικαιοσύνης» των περίπου 1.000 χιλιομέτρων από το Ροστόφ προς τη Μόσχα πέρασε από την πόλη Βαρονέζ όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την αναχαιτίσουν.
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε κάνει λόγο για μια «πορεία δικαιοσύνης» για να απομακρυνθούν διεφθαρμένοι και ανίκανοι Ρώσοι διοικητές του στρατού τους οποίους κατηγορεί για την αποτυχία του πολέμου στην Ουκρανία.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν το Κρεμλίνο έχει ανταποκριθεί στο αίτημά του Πριγκόζιν να αποπεμφθεί ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου.
Η συμφωνία μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και του αρχηγού του γενικού επιτελείου Στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, βασικό αίτημα του Πριγκόζιν.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε ότι η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας απειλείται.
«Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιόχρονη ιστορία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Όλοι όσοι επίτηδες πάτησαν στο δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν ένοπλη εξέγερση, που πήραν τον δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν τόσο στο νόμο όσο και στο λαό μας».

Share.

Comments are closed.