Καταδίκη της Ελλάδας, για τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια την περίοδο 2017-2018

0

Εξήντα επτά μετανάστες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δικαιώθηκαν για τις συνθήκες κράτησής τους στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας την περίοδο 2017-2018. Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι κατά την άφιξή τους στο κέντρο της Μόριας τοποθετούνταν σε ένα είδος υπαίθριου «κλουβιού», χωρητικότητας 40 τ.μ., όπου τους έδιναν ένα σάντουιτς και ένα μπουκάλι νερό την ημέρα και κοιμόντουσαν στο πάτωμα χωρίς κουβέρτα.
Στη συνέχεια μεταφέρονταν σε καλοκαιρινές σκηνές, οι οποίες δεν τους προστάτευαν σε περίπτωση κακοκαιρίας, ενώ από τα σκουπίδια αναδιδόταν δυσωδία, το έδαφος ήταν λασπωμένο και πλημμυρισμένο λόγω της βροχής και των διαρροών στις τουαλέτες, τρεχούμενο νερό ήταν διαθέσιμο μόνο για 30 έως 40 λεπτά την ημέρα, το φαγητό ήταν βρόμικο και άψητο.
Σύμφωνα με την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, οι συνθήκες κράτησης των προσφευγόντων ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές, κυρίως λόγω του υπερπληθυσμού, των δυσκολιών που προέκυπταν από αυτόν και της οξείας έλλειψης βασικών ειδών. Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου 2018 διαπίστωσε ότι η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας ήταν κρίσιμη.
Ενώ η χωρητικότητα του καταυλισμού ήταν 3.100 άτομα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, και 2.100 άτομα, σύμφωνα με τον νομάρχη Βορείου Αιγαίου, στις 27 Ιουνίου 2017 ο καταυλισμός φιλοξενούσε 7.214 άτομα και στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, 9.000 άτομα. Η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει σε κάθε προσφεύγοντα 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ ανά προσφυγή για έξοδα και δαπάνες.
«Η για μια ακόμα φορά καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση για τις συνθήκες διαβίωσης σε κέντρα μεταναστών δημιουργεί την αναγκαιότητα της αλλαγής συμπεριφοράς και νοοτροπίας των εγχώριων αρχών στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης ζωής. Ο σεβασμός και η προστασία της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας είναι πρωταρχική υποχρέωση του κράτους, σύμφωνα και με το άρθρο 2 του Συντάγματος. Οφείλει η ελληνική πολιτεία να ευθυγραμμιστεί με τη συνταγματική επιταγή και να σέβεται κάθε ανθρώπινη ζωή που ζει και φιλοξενείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο έδαφός της.
Αμέλειες και συμπεριφορές που απαξιώνουν την ανθρώπινη οντότητα και την ευτελίζουν όχι μόνο δεν είναι ανεκτές σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ποινικές και άλλες ευθύνες. Το κράτος δεν δικαιούται αλλά υποχρεούται να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν δικαιούται ούτε δικαιολόγηση απάνθρωπων ή εξευτελιστικών συμπεριφορών. Είναι πια καιρός το κράτος να γίνει ανθρώπινο. Αν δεν το κάνει, το Στρασβούργο δεν συγχωρεί
», σχολίασε στην εφημερίδα «Εφ.Συν.» ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Share.

Comments are closed.