Νίκος Τσούλιας*: Εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι…

0

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Ο στείρος, διχαστικός και τοξικός διπολισμός Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποδομείται. Ό,τι γέννησε η οικονομική κρίση έχει ήδη αρχίσει να φθίνει. Ο κλασικός διπολισμός έχει φανεί στον ορίζοντα. Εξαντλήθηκαν οι επαναστατικές κορώνες, τα αντισυστημικά φληναφήματα και η φτηνή υπηρεσία του λαϊκισμού.

Δεν είναι μόνο τα ποσοστά, που αποτυπώνουν τη σημερινή εικόνα των πολιτικών συσχετισμών. Οφείλουμε να δούμε τη δυναμική των πραγμάτων, το ποιος είναι «πάνω στο κύμα» και ποιος αποκάτω. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρίσκει το νήμα της ιστορικής του αφήγησης αλλά το βλέμμα του είναι στο μέλλον. Ο πρόεδρός του, η ηγετική ομάδα, οι βουλευτές του είναι εκφραστές των νέων καιρών.

Ο Ν. Ανδρουλάκης μαζί με τον Α. Σπυρόπουλο, τον Γ. Παπανδρέου, τον Μ. Κατρίνη, τον Δ. Μάντζο, τον Π. Δουδωνή, τον Μ. Χριστοδουλάκη, τον Στ. Παραστατίδη, τον Π. Χρηστίδη, την Ε. Λιακούλη, τον Π. Γερουλάνο, τον Θ. Γκλαβίνα, τον Δ. Διαμαντίδη κλπ κλπ, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και οι Γραμματείες των Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλη την Ελλάδα φέρνουν νέα πολιτικά ήθη, νέα κουλτούρα, νέες ιδέες και προτάσεις.

Έχουν ουσιαστικό και προγραμματικό πολιτικό λόγο, ορθολογισμό και κουλτούρα διαλόγου και μετριοπάθειας. Επιχειρούν να κάνουν πολιτική τομή ανάμεσα στο χθες και στο αύριο, να ενισχυθεί η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής κανονικότητας.

Εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι να συνεχίσει τη δυναμική ανοδική πορεία του, να αντιπαρατεθεί με προγραμματικό και ουσιαστικό λόγο στην ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύοντας τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική και ιδεολογία.

Να αγωνιστεί με συστηματικό τρόπο κατά των ανισοτήτων. Να αναδείξει τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα – εργασία, βιώσιμη ανάπτυξη, ασφάλιση, υγεία, παιδεία, φτώχεια κλπ – και κυρίως να δώσει προτάσεις και ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων, για τις προκλήσεις των εποχών.

Ο προγραμματικός λόγος είναι η ουσία της πολιτικής. Αν δεν μπορείς να κατανοήσεις και να ερμηνεύσεις την πραγματικότητα, δεν μπορείς να την επηρεάσεις, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Βαθιά γνώση λοιπόν των ζητημάτων και εμβάθυνση στις αιτίες τους.

Ανάγνωση και επίγνωση των μηνυμάτων, που έρχονται από παντού: από την παγκοσμιοποίηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις τεχνολογικές εξελίξεις, από τις νέες ανάγκες των νέων, από την επιστήμη και την τεχνολογία, από τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις.

Νέα εργαλεία σκέψης είναι αναγκαία για την κατανόηση του «είναι». Καμιά εμμονή στο χθες και στο «φαίνεσθαι». Οι νέες εποχές απαιτούν νέες προσεγγίσεις. Τα νέα ερωτήματα θέλουν νέες απαντήσεις. Στην πρώτη γραμμή είναι τα προβλήματα της απασχόλησης των νέων και το δημογραφικό.

Αναδεικνύουμε τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, την έννοια του μισθού, των συντάξεων, των συλλογικών συμβάσεων. Ανιχνεύουμε νέα σύλληψη του Εθνικού Συστήματος υγείας. Προσδιορίζουμε τις νέες τάσεις για τον μεταρρυθμιστικό χάρτη της εκπαίδευσης, ανοίγουμε ουσιαστικό διάλογο με τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

Ο πρόεδρός του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει θέσει όλα τα κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ αυτών «κράτος πρόνοιας και κοινωνική συνοχή, κράτος δικαίου και ατομικά δικαιώματα, πολιτική ενάντια στις διακρίσεις και στις ανισότητες, προστασία του περιβάλλοντος, ασφάλεια, ευρωπαϊκή οικογένεια με ισοτιμία και αλληλεγγύη…
Επένδυση στον πολιτισμό για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή δύναμη και να γίνει πρωταγωνιστής των σύγχρονων ρευμάτων του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε όλον τον κόσμο» – και φυσικά ο ξεχωριστός ρόλος της παιδείας –

«Φιλοδοξούμε να φέρουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση. Τέλος στις τοξικές συγκρούσεις στον πιο ευαίσθητο χώρο. Εμείς κάναμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και έχουμε χρέος να τις συνεχίσουμε με το Εθνικό Απολυτήριο, το σπάσιμο των ανισοτήτων με την ενισχυτική διδασκαλία, το ασφαλές σχολικό περιβάλλον με τις υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και ισχυρές δομές ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης».

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να κυβερνήσει. Γεννήθηκε γι’ αυτό το σκοπό. Εξελίχθηκε, δοκιμάστηκε, αναγεννιέται. Η ιστορία του είναι γεμάτη από κοινωνικές αλλαγές αλλά και από ευθύνες. Σήμερα ανοίγει νέο κεφάλαιο στην πορεία του για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 264 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.