Γιάννης Μαγκριώτης*: Τι σημαίνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας;

0

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας, αποκαλύπτει την δύναμη της προσαρμοστικότητας του Ερντογάν. Αποκαλύπτει ότι, μπορεί να διαβάζει καλά την διεθνή και εσωτερική πραγματικότητα και να επιλέγει τις ανάλογες πολιτικές, που θα τον οδηγήσουν στην επίτευξη των στρατηγικών του στόχων.

Έφθασε πολλές φορές στα όρια τις διεθνείς του σχέσεις, όπως και την εσωτερική του πολιτική, ποτέ όμως, δεν έκανε το παραπάνω βήμα, που θα δημιουργούσε μη αντιστρεπτές αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία και τον ίδιο.

Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας στις νέες γεωπολιτικές συγκρούσεις και την εσωτερική δυναμική της Τουρκίας, πέτυχε να φέρει την Τουρκία στους G20 και να διεκδικεί ρόλο Περιφερειακής υπερδύναμης, αλλά και αναδυόμενης παγκόσμιας δύναμης.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δείχνει ότι, θα διεκδικήσει τους στόχους του με τακτική προσέγγιση προς την Δύση.

Οι καταστροφικοί σεισμοί τον αναγκάζουν σε μια ορθολογική στροφή στην οικονομική πολιτική και, η ανάγκη της Δύσης και, ειδικά της Ουάσινγκτον, να κλείσει το ρήγμα του ΝΑΤΟ, στην Νοτιοανατολική του πτέρυγα, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας μακροχρόνιας στρατιωτικής και οικονομικής σύγκρουσης με την Ρωσία, του επιτρέπουν να διεκδικήσει θετικούς συμβιβασμούς για την Τουρκία.

Σύντομα, θα κληθεί η χώρας μας από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η βολική πολιτική της Τουρκικής επιθετικότητας, απέναντι στην χώρα μας, που την απαντούσαμε με αμυντικές συμφωνίες και πανάκριβους εξοπλισμούς, θα αντικατασταθεί με την πρόθεση διαλόγου και συμβιβασμών.

Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας, η κυβέρνηση και τα κόμματα, να αντιμετωπίσουν την νέα τακτική του Ερντογάν, που είναι και συμβατή με τις επιδιώξεις των εταίρων και συμμάχων μας;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Α’ Θεσσαλονίκης

Πατήστε και δείτε και τα 288 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.