Πέθανε ο «Εθνικός Καραγκιοζοπαίκτης» Θανάσης Σπυρόπουλος

0

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο Θανάσης Σπυρόπουλος, από τους πιο αναγνωρισμένους καραγκιοζοπαίκτες στην Ελλάδα που έγραψε “ιστορία” στο Θέατρο Σκιών.
Η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης του γιου του, Κώστα ο οποίος αποχαιρέτησε τον πατέρα του, που τον μύησε στον κόσμο του Καραγκιόζη.

Ποιος ήταν ο Θανάσης Σπυρόπουλος
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος γεννήθηκε στη 1 Οκτωβρίου του 1931 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας.

Πρωτοείδε Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του. “Το πανί, οι φιγούρες πίσω από αυτό, οι φωνές, ο φωτισμός” ήταν τα ερεθίσματα που τον έκαναν αρχικά στην ηλικία περίπου των 15 χρόνων βοηθό-μαθητή στον τοπικό καραγκιοζοπαίκτη Βασίλη Φιλντισάκο.
Μαθητεύοντας κοντά του έμαθε τις παραστάσεις και τα μυστικά της τέχνης. Ήταν επί 16 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών. Ήταν συλλέκτης του Θεάτρου Σκιών με μεγάλη συλλογή από φιγούρες και σκηνικά από όλους τους καραγκιοζοπαίκτες (Φρίξο Γαζεπίδη, Βασίλη Ανδρικόπουλο (Βασίλαρος), Αβραάμ Αντωνάκο κ.ά.).
Είχε δώσει παραστάσεις στο εξωτερικό και για δέκα συνεχόμενα χρόνια έπαιζε στην τότε ΕΡΤ2 τις ιστορίες του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του “Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη”.
Το μεγαλείο της ψυχής του και το ταλέντο του τον έκαναν να πάρει τον τίτλο του «Εθνικού Καραγκιοζοπαίκτη».

Είχε κυκλοφορήσει έξι βιβλία για το θέατρο σκιών:

  • Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Φιγούρες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
  • Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Σκηνικά του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
  • 12+1:Τα παραμύθια της Θεσσαλίας (εικονογράφηση) (Εκδόσεις Καστανιώτη)
  • Ρεμπέτικες ιστορίες (Εκδόσεις Συλλέκτης)
  • Ο Καραγκιόζης Προξενητής συλλεκτικό βιβλίο (Εκδόσεις Αντήνωρ)
  • Ιστορίες με τον Καραγκιόζη – Οκτώ κωμωδίες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Τοπάλη)

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος έπαιζε Καραγκιόζη με το θίασό του στα δύο ιδιόκτητα θέατρα που είχε: το Σπυροπούλειο στους Αγίους Αναργύρους και το παραδοσιακό του Θέατρο Σκιών στο Γαλάτσι.

Share.

Comments are closed.