Νάιτζελ Φάρατζ: «Το Brexit έχει αποτύχει – Η βρετανική οικονομία δεν έχει ωφεληθεί

0

«To Brexit έχει αποτύχει. Δεν το πετύχαμε και οι Τόρις μας έχουν απογοητεύσει πολύ, πολύ άσχημα». Τα λόγια αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν ανήκουν σε κάποιον φιλοευρωπαίο πολιτικό του Ηνωμένο Βασιλείου αλλά σε ένα από τους πρωτεργάτες της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Νάιτζελ Φάρατζ (Nigel Farage).
Μιλώντας δημοφιλή εκπομπή Newsnight του BBC, τη Δευτέρα το βράδυ, ο πρώην ηγέτης του Κόμματος Brexit  παραδέχτηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε ωφεληθεί οικονομικά από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά ότι το Brexit έχει πλέον αποτύχει.
Συγκεκριμένα όταν η παρουσιάστρια του Newsnight Βικτόρια Ντέρμπισιρ (Victoria Derbyshire) είπε στον κ. Φάρατζ ότι: «Μια δημοσκόπηση του περασμένου μήνα έδειξε ότι το 53% των ανθρώπων λέει ότι ήταν λάθος το Brexit – περίπου ένας στους πέντε ψηφοφόρους του Leave (υποστηρικτές του Brexit) το έχει μετανιώσει» αυτός απάντησε:
«Αυτό που απέδειξε το Brexit, φοβάμαι, είναι ότι οι πολιτικοί μας είναι εξίσου άχρηστοι όσο οι επίτροποι στις Βρυξέλλες. Το έχουμε κακοδιαχειριστεί εντελώς».
Επιπλέον απαντώντας σε μια σειρά δεδομένων που υποδηλώνουν ότι υπήρχε αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος του Brexit τόνισε χαρακτηριστικά: «Το Brexit απέτυχε» και πρόσθεσε. «Δεν έχουμε επιτύχει το Brexit και οι Τόρις μας έχουν απογοητεύσει πολύ, πολύ άσχημα».
Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι η «Led By Donkeys», μια μικρή σχετικά ομάδα πολιτικών ακτιβιστών, που από την ίδρυση της, τον Δεκέμβριο του 2018, ασκεί έντονη κριτική στους ευρωσκεπτικιστές της χώρας, άδραξε την ευκαιρία. Μέχρι στιγμής μέσω δωρεών, έχει καταφέρει να υψώσει πάνω από 150 γιγαντοαφίσες σ’ όλο το Ηνωμένο Βασίλειο με την φωτογραφία του Φάρατζ να κοιτά τα λεγόμενα του, που αποτελούν και την λεζάντα της εν λόγω καμπάνιας: «Το Brexit έχει αποτύχει».
Αυτό άλλωστε πιστεύει και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Yougov έδειξε ότι πλέον το 62% των Βρετανών εκτιμούν πως η έξοδος της χώρας από την ΕΕ έχει αποτύχει ενώ μόλις το 9% λέει το αντίθετο.
H ραγδαία αύξηση της δυσαρέσκειας των Βρετανών για την έξοδο της χώρας από τη ΕΕ και μάλιστα σε μόλις δύο χρόνια από τότε που υλοποιήθηκε το Brexit δεν είναι καθόλου τυχαία. Πολύ απλά γιατί οι πολιτικοί που είχαν υποσχεθεί καλύτερες μέρες στους πολίτες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση αποδείχθηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς.
Πρώτα απ΄ όλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, το περίφημο NHS, όχι απλά δεν βελτιώθηκε όπως είχαν υποσχεθεί οι υπερασπιστές του Brexit πριν από το δημοψήφισμα, αλλά αντιθέτως καθημερινά παραπαίει ολοένα και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε ένα χρόνο έχουν παραιτηθεί από την θέση τους πάνω από 10.000 εργαζόμενοι. Θέσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν εύκολα από πολίτες της ΕΕ καθώς πλέον έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη η εγκατάσταση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την άλλη πρόσφατη έρευνα του London School of Economics (LSE) έδειξε πως το Brexit κοστίζει κάθε χρόνο στο μέσο νοικοκυριό 210 στερλίνες μόνο για τα τρόφιμα που αγοράζει εξαιτίας της επιπλέον γραφειοκρατίας για την εισαγωγή τους από χώρες της ΕΕ. Και αυτό το κόστος πλήττει κυρίως τα χαμηλά οικονομικά εισοδήματα.

Ίσως η χαρακτηριστικότερη προσέγγιση της κατάστασης να είναι αυτή που έκανε ο δήμαρχος του Λονδίνου και βασικό στέλεχος της αντιπολίτευσης των Εργατικών: «Το Brexit εξασθένησε την οικονομία μας, διέσπασε την ενότητά μας και αμαύρωσε τη φήμη μας. Έπειτα από δύο χρόνια άρνησης και αποφυγής, οφείλουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή αλήθεια: το Brexit δεν λειτουργεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σαντίκ Καν στην ετήσια ομιλία του στο Mansion House, την επίσημη κατοικία του λόρδου-δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου.

Share.

Comments are closed.