Τελευταίο αντίο στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα, – Ήταν εκεί όλοι οι παλιοί σύντροφοι του [Φωτο]

0

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα φίλοι και συγγενείς στον Θανάση Τσούρα, πρώην υπουργό και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από πολύχρονη ασθένεια.
Η κηδεία έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου το παρών έδωσε πλήθος στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος καθώς επίσης και οι Απόστολος Κακλαμάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Γείτονας, Χρήστος Παπουτσής, Παύλος Γερουλάνος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Νίκος Αθανασάκης, Παντελής Οικονόμου, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Δημήτρης Μάντζος, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χριστίδης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Δημήτρης Οικονόμου, Ρωξάνη Μπέη, ο πρώην Πςεριφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Στέφανος Τζουμάκας.

Ποιος ήταν ο Θανάσης Τσούρας
Είχε γεννηθεί το 1946 στην Αθήνα, γιατρός στο επάγγελμα, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) υπήρξε υπεύθυνος της νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού και μέλος των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, σε συνεργασία με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη.

Πρωταγωνίστησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και μετά τη βίαιη καταστολή της συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Το 1974 ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο πρώτος υπεύθυνος για τη νεολαία του Κινήματος (1974-75) Το διάστημα 79-81 διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη.
Τον Οκτώβριο του 1981 με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου τον διορίστηκε γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών σε ηλικία 35 ετών, όπου είχε στενή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιώργο Γεννηματά. Συμμετείχε στην εκπόνηση και εφαρμογή των νόμων για την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 1985.
Στη δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη και τα Σώματα Ασφαλείας από τον Ιούνιο του 1985 μέχρι τον Απρίλιο του 1986, μετά τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης υπό τον Μένιο Κουτσόγιωργα.
Από τον Απρίλιο του 1986 έως τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ από τον Φεβρουάριο του 1987 έως τον Μάιο του 1989 ήταν ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Τον Ιούνιο του 1989 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, ενώ εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2012.
Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, χρημάτισε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1993 – Σεπτέμβριος 1994) και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Σεπτέμβριος 1994 – Σεπτέμβριος 1995).
Δεν χρησιμοποιήθηκε σε υπουργικές θέσεις από τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, του οποίου υπηρξε στενός φίλος και συνεργάτης.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την κηδεία

Share.

Comments are closed.