Νέο τραπεζικό “κανόνι” στις ΗΠΑ: Κατέρρευσε η First Republic Bank η οποία περνά στα χέρια της JPMorgan

0

Στα χέρια της JPMorgan Chase περνάει η First Republic Bank σύμφωνα με ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών που έκαναν τα πάντα γι να διασώσουν αυτήν την περιφερειακή τράπεζας με έδρα την Καλιφόρνια.
Η First Republic είναι η τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες.
Η αρμόδια ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή στις ΗΠΑ (DFPI) ανακοίνωσε σήμερα ότι η τράπεζα First Republic Bank (FRB) έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της, ενώ έχει επιτευχθεί μία συμφωνία για την πώληση της τράπεζας στην τράπεζα JPMorgan Chase & Co.
Η JPMorgan Chase & Co, θα εξαγοράσει τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic, συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων δανείων και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρεογράφων, καθώς και 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η DFPI.
“Η κυβέρνησή μας, μας προσκάλεσε όπως κι άλλους να επιταχύνουμε (τις διαδικασίες) και το πράξαμε”, δήλωσε ο Τζέιμς Ντάιμον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase. «Η οικονομική μας ευρωστία, οι ικανότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να καταρτίσουμε μία πρόταση προσφοράς για την υλοποίηση της μετάβασης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε τα κόστη για το Ταμείο Ασφάλισης των Καταθέσεων (DIF).»
Οι μετοχές της First Republic υποχώρησαν περισσότερο από 33% έως τις 4:06 π.μ. στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν από την αγορά, φέρνοντάς την σε τροχιά επέκτασης της φετινής πτώσης 97%. Η μετοχή της JPMorgan σημείωσε άνοδο 3,8%.
Η διάσωση της τράπεζας καταγράφεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, μετά από την κατάρρευση των τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank, αφού προηγήθηκε η μείωση των καταθέσεων που είχαν στο ενεργητικό τους, ωθώντας της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να παρέμβει, με τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη σταθεροποίηση των αγορών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr, όλοι οι καταθέτες της First Republic θα γίνουν καταθέτες της JPMorgan Chase και θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους.
Οι πελάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υπάρχον υποκατάστημά τους έως ότου λάβουν ειδοποίηση από την JPMorgan ότι έχει ολοκληρώσει αλλαγές συστημάτων για να επιτρέψει σε άλλα υποκαταστήματα της να επεξεργάζονται επίσης τους λογαριασμούς τους.

    • Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο των δημοσιογράφων Jennifer Surane, Hannah Levitt και Katanga Johnson, του αμερικάνικου οικονομικού περιοδικού Bloomberg, με τίτλο «JPMorgan to Acquire Failed Regional Bank First Republic», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.