Ο φυλακισμένος Σελαχατίν Ντεμιρτάς του HDP προεξοφλεί ήττα του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές

0

Ο Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε συνέντευξή του στο αμερικάνικo περιοδικό Politico, βλέπει ήττα του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο των εκλογών και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Ως γνωστός ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην υποψήφιος πρόεδρος και αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία, ακόμα και μέσα από τη φυλακή, ασκεί μεγάλη επιρροή στο εκλογικό σώμα και άρα επηρρεάζει τις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Επίσης είναι γνωστό ότι ο Ντεμιρτάς περνά τον έβδομο χρόνο του πίσω από τα κάγκελα σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στα ελληνικά σύνορα, κατηγορούμενος για τρομοκρατία.
Πάντως η επιρροή του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ψήφοι των Κούρδων στην Τουρκία αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.
«Σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές, όπου τα πάντα είναι κρίσιμα, οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του αποτελέσματος», δήλωσε στο Politico σε συνέντευξη που έδωσε μέσω των δικηγόρων του, ωστόσο παραπονέθηκε ότι «είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει και να συμμετάσχει στα πολιτικά πράγματα μέσα από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας».
«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα υποστεί ήττα στον πρώτο γύρο των εκλογών με μεγάλη διαφορά», σημείωσε ο 50χρονος, ο οποίος αν καταδικαστεί θα αντιμετωπίσει 38 χρόνια ισόβιας κάθειρξης.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς κέρδισε για πρώτη φορά τη διεθνή προσοχή στην τουρκική πολιτική σκηνή πριν από σχεδόν μια δεκαετία, όταν εδραίωσε τη φήμη του ως «kingmaker» (βασιλιοποιός).
Τραγουδοποιός, βραβευμένος συγγραφέας πέντε βιβλίων και δικηγόρος εξειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέδωσε δυναμικά στην προεδρική κούρσα του 2014, όταν κατάφερε να κερδίσει έδαφος πολύ έξω από την κουρδική βάση του, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 10% των ψήφων.
Αλλά τα πήγε εξίσου καλά και στις νομοθετικές εκλογές του 2015, όταν ως κοινός αρχηγός του κόμματός του εξασφάλισε 80 βουλευτές, στερώντας την πλειοψηφία του κόμματος AKP του Ερντογάν.
Ο ίδιος ο Ντεμιρτάς τονίζει ότι η κουρδική απογοήτευση με το κυβερνών κόμμα έχει αυξηθεί. «Τα τελευταία χρόνια, λόγω των αυταρχικών πολιτικών πίεσης του Ερντογάν, οι Κούρδοι έχουν γίνει στόχοι μαζί με όλες τις ομάδες της αντιπολίτευσης.
Συνολικά 12 εκλεγμένοι Κούρδοι βουλευτές, 102 δήμαρχοι και χιλιάδες κομματικά στελέχη και υποστηρικτές έχουν φυλακιστεί.
Ο Ερντογάν έχει στραφεί σε μια ακραία εθνικιστική πολιτική που δείχνει ανοιχτά εχθρότητα προς τους Κούρδους και έχει χάσει σημαντικό μέρος της κουρδικής υποστήριξης
», εξήγησε ο «kingmaker».

Υπενθυμίζεται ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από την Τουρκία «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Ντεμιρτάς, κρίνοντας ότι η φυλάκισή του παραβίαζε όχι μόνο τα δικά του δικαιώματα στην ελευθερία, την ασφάλεια και την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και το δικαίωμα της χώρας του για ελεύθερες εκλογές και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι της σύλληψής αφορούσαν στην κάλυψη για απώτερο πολιτικό σκοπό.
Όμως ο Ερντογάν αρνείται αυτή την ετυμηγορία του 2020, επιμένοντας ότι «το ΕΔΑΔ δεν μπορεί να αποφασίσει στη θέση των δικαστηρίων μας».

Share.

Comments are closed.