Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 – Οι δεύτερες εκλογές – Όλη η διαδικασία βάση του Συντάγματος

0

Προκηρύχθηκαν και επίσημα οι εκλογές 2023 χθες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όπου ζήτησε και επίσημα τη διάλυση της Βουλής.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα
Με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, τα κομματικά επιτελεία και οι υποψήφιοι για μία θέση στη νέα βουλή, υπόκεινται στους εκλογικούς κανόνες, με συγκεκριμένους περιορισμούς για τηλεοπτικές και άλλες εμφανίσεις κλπ, ενώ έχουν γίνει ήδη γνωστοί οι αντικαταστάτες του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη από την καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Καλλιόπη Σπανού που θα ασκήσει τα καθήκοντα της υπηρεσιακής υπουργού αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση που αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.

Η επόμενη κίνηση μετά την διάλυση της βουλής, είναι η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ορίσει τους κανόνες της προεκλογικής μάχης και των εκλογών. Το κάθε κόμμα, θα ορίσει τον εκπρόσωπό του, ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, καθώς και τους περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Τι θα γίνει με το κόμμα του Κασιδιάρη
Όλοι περιμένουμε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α τμήματος του Αρείου Πάγου, στις 5 Μαΐου ή δύο μέρες νωρίτερα για το νεοναζιστικό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη και στην οποία θα συζητηθεί η κάθοδος ή μη του κόμματος.

Βέβαια χθες ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, κατέθεσε αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία έκανε την επαναφορά της λειτουργίας του κόμματος «ΕΑΝ», που είχε ιδρύσει ο ίδιος στις 13 Φεβρουαρίου του 2022.
Αυτή η κίνησή του επιβεβαιώνει όσους έλεγαν ότι αντί του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, «ΕΛΛΗΝΕΣ», πρόεδρος του οποίου είχε αναλάβει ο κ. Κανελλόπουλος ως εκλεγμένος παμψηφεί από τη Γενική Συνέλευση των περίπου 70 μελών, αν δεν μπορεί, θα κατέβει στις εκλογές το κόμμα του κ. Κανελλόπουλου ΕΑΝ.

Τι θα γίνει αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, και δεδομένου του συστήματος απλής αναλογικής, αν δεν συγκροτηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 21 Μαΐου, την επομένη, τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως το αργότερο την Τρίτη 30 Μαΐου.
Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ή οικουμενικής κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ορίσει Πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και να ορκίσει την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Πώς συγκροτείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση
Αμέσως μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη δηλαδή του Μαΐου, αναλόγως της διάρκειας των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

Η ορκωμοσία της Βουλής της «μιας ημέρας»
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της!

Μετά από αυτό και συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου, με νέο εκλογικό νόμο, αυτόν της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισαν οι Μητσοτάκης και Βελόπουλος θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, στις οποίες οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα και όχι με σταυρό. Η λίστα θα συγκροτηθεί με βάση την κατάταξη του καθενός στις προηγούμενες εκλογές.
Από κει και μετά, στις 3 Ιουλίου θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες– εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας κοκ. Και το κρίσιμο πια ερώτημα είναι: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη τρίτων εκλογών σε τρεις εβδομάδες, στις 30 Ιουλίου. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το πιθανότερο είναι, γύρω στις 5-10 Ιουλίου, να έχουμε τη νέα κυβέρνηση. Αυτοδύναμη ή συνεργασίας ανάλογα με την κρίση του εκλογικού σώματος.

Share.

Comments are closed.