«Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο στον Μακρόν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

0

Tο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα τα σχέδια της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει.
Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.
Oι δικαστές ανέπεμψαν έξι διατάξεις του νομοσχεδίου. Ανάμεσα σε αυτές που απορρίφθηκαν ήταν η δημιουργία του “δείκτη ηλικιωμένων”.
Τα μέλη του Συμβουλίου απέρριψαν ταυτόχρονα το αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP) που κατέθεσε η Αριστερά. Ένα δεύτερο αίτημα, που κατατέθηκε αργότερα, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέας απόφασης στις 3 Μαΐου.
συνδικάτα ήδη απευθύνουν καλέσματα μέσω των social media για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Την ίδια στιγμή, ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία έξω από το κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου.
Νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου» που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε η προεδρία.
«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Share.

Comments are closed.