Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί όχι πρωθυπουργός ο αρχηγός του τρίτου κόμματος;- Στόχος ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ [Βίντεο]

0

Συνέντευξη στη Σία Κοσιώνη, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και έδωσε ορισμένες διευκρινίσεις όσον αφορά τον πιθανό πρωθυπουργό σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας. Σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας όπου πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου σε δύναμη κόμματος και τούτο γιατί το βασικό θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών είναι ο όρος του κ. Ανδρουλάκη περί αποκλεισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία, σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας.
Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όλων των κομμάτων. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης λέει ο ένας για τον άλλον ότι είναι κακός κυβερνήτης, επικίνδυνος. Εγώ συμφωνώ και με τους δύο. Θεωρώ ότι και οι δύο ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον. Η νέα εποχή θεωρώ ότι πρέπει να έχει προγραμματικές συνεργασίες, όπου τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις μεγάλες αλλαγές να είναι πρόσωπα υψηλού κύρους».
Για να προσθέσει: «Εγώ απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: Δεν έχω κυβερνήσει. Δεν έχω κάνει υποκλοπές, ούτε έχω υποσχεθεί σεισάχθεια το 2014 και μετά να παραδώσω τα κόκκινα δάνεια εκατομμυρίων ανθρώπων στα funds που τους εκβιάζουν και τώρα έρχονται να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».
Επιπλέον τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε θα ξεκινήσουμε -στο πλαίσιο τις διερευνητικής εντολής που θα πάρουμε- προσπάθεια να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν αυτές καρποφορήσουν, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα πω εγώ ποιο πρόσωπο θα είναι. Δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι κοινής αποδοχής, όπως σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι δική μου η κυβέρνηση».
Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι στόχος είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό «σε συνδυασμό και με τα ποσοστά που θα πάρουν και τα άλλα κόμματα» ενώ εξήγησε ότι «Αν έχουμε ένα χαμηλό ποσοστό, ουσιαστικά ο λαός θα μας λέει μείνετε στην αντιπολίτευση».
Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015 δεν είχε ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 ότι «θα συνεργαστεί με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και θα μοιράσει τρία κορυφαία υπουργεία».
Επίσης τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης ότι στόχος της προγραμματικής σύγκλισης για τον σχηματισμό κυβέρνησης «είναι για εμάς να γίνει εξεταστική επιτροπή στην επόμενη Βουλή για να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη αυτοί που παρακολουθούσαν τους Έλληνες πολίτες», τονίζοντας εμφατικά ότι «λέω ξεκάθαρα πως η πολιτική αλλαγή που θέλουμε δεν μπορεί να υπηρετηθεί από πρόσωπα που έχουν κάνει ζημιά στη χώρα», αναφερόμενος στους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.
Ερωτώμενος για τη δήλωσή του για «πολιτικά πρόσωπα», που προκάλεσε πολιτικό σεισμό, που θα προταθούν για τη θέση του πρωθυπουργού, χωρίς να τα κατονομάζει, και παρά τις πιεστικές ερωτήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως δεν θα μπορούσε να μπει σε ονοματολογία, καθώς, όπως υποστήριξε, «αν πω τώρα κάποιο όνομα θα υπονομεύσω την προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση συνεργασίας». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν χώρες που πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του τρίτου κόμματος ή του δεύτερου, του πρώτου, ή χώρες που συνεννοούνται και είναι ένα άλλο πρόσωπο. Ας υπάρχει προγραμματική σύγκλιση και θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Άρα δεν θα είναι ένα πρόσωπο που δεν το γνωρίζει κανείς».
Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερων εκλογών και εάν τις φοβάται, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση αυτό που κάποιοι δεν θέλουν την πρώτη Κυριακή για να σώσουν τις καρέκλες τους, να μας το επιβάλουν εκβιαστικά και με δεύτερες ή τρίτες εκλογές. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».
Επιπροσθέτως ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την πρώτη Κυριακή» και πρόσθεσε πως «όποιο κόμμα με ευθύνη του οδηγήσει τη χώρα σε αστάθεια, θα χρεωθεί την αστάθεια». Επίσης, χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα της χώρας «αμετανόητο» μετά τη χρεοκοπία που βίωσε η χώρα.

Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη

Share.

Comments are closed.