Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ανθόπουλου «Η ελληνική εκπαίδευση στην δίνη της κρίσης» [Βίντεο – Φωτο]

0

Το βιβλίο του εκπαιδευτικού Κώστα Ανθόπουλου, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Εύξεινου Λέσχης Θεσσαλονίκης, αντιπροέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδδευτικών και μέλους του Δ.Σ. του Α’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας     Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης με τίτλο, «Η ελληνική Εκπαίδευση στην δίνη της κρίσης» που εξέδωσαν οι Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., παρουσιάστηκε στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2023.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο εκπαιδευτικός και τακτικός αιρετός ΚΥΣΠΕ, Νίκος Φασφαλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα αλλά και στη συμβολή του διαχρονικά στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της πόλης μας.
Στη συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί από τους, Πέτρο Λεκάκη, πρόεδρό του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης και Χρήστο Παπαστεργίου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία».
Στις τοποθετήσεις τους τονίστηκε η χρησιμότητα του συγκεκριμένου βιβλίου και η συμβολή του στην ανάλυση, ερμηνεία και κατανόηση των εκπαιδευτικών προβλημάτων από τα οποία δοκιμάστηκε το εκπαιδευτικό μας σύστημα τη περίοδο 2010 – 2020, εξαιτίας των μνημονιακών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Ακολούθως έγινε παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου από το καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργό, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ο οποίος θυμήθηκε τον αγώνα που έκανε ο Κώστας Ανθόπουλος πως τον επισκέφθηκε μαζί με εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διδαχθεί μέσω των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης και των Δήμων η ποντιακή διάλεκτος. Στη συνέχεια τόνισε ότι το βιβλίο παρουσιάζει μια πλούσια θεματογραφία 96 άρθρων προσεγγίζοντας με περισσή επιμέλεια ζητήματα που αφορούν την διοίκηση της εκπαίδευσης, την ενδοσχολική βία, την διαχείριση των κρίσεων, τον συνδικαλισμό τον δημοκρατικό πατριωτισμό, κτλ. Τα ζητήματα προσεγγίζονται όχι μόνο με την αναγκαία ματιά του εκπαιδευτικού αλλά και με την αντίστοιχη κοινωνική και πολιτική θεώρηση.
Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας, η οποία υποστήριξε ότι τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο παραπάνω βιβλίο διακατέχονται από κριτική σκέψη κυρίως προς την πολιτεία και δευτερευόντως προς την κοινωνία, αλλά και με αυτοκριτική διάθεση για τους εκπαιδευτικούς. Το ύφος του βιβλίου διακρίνεται από μετριοπάθεια και πνεύμα συνθέσεων των διαφορετικών προσεγγίσεων.
Στην συνέχεια στο βήμα το λόγο έλαβε ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Χαραλάμπους, υποστηρίζοντας ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στον εν λόγω πόνημα δεν είναι η περιγραφή των εκπαιδευτικών προβλημάτων και η τεκμηριωμένη ανάλυση τους, αλλά οι προτάσεις που παρατίθενται στο τέλος κάθε άρθρου. Επισήμανε επίσης ότι η πολυεπίπεδη διαδρομή του συγγραφέα, εκπαιδευτική, παιδαγωγική, διοικητική, συλλογική και κοινωνική δεν είναι μια απλή κατάθεση εμπειρίας, γιατί σε κάθε περίπτωση, οι θεωρήσεις του συνδέονται με έρευνες, με συμπεράσματα συνεδρίων και με πορίσματα διεθνών οργανισμών.
Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Ανθόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της προσωπικής, κοινωνικής, επαγγελματικής και επιστημονικής του εξέλιξης και διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του, προεξέχοντος πρόσωπα από το στενό του οικογενειακό περιβάλλον, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους του, τα συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου των δασκάλων με τα οποία συνεργάστηκε και ανέπτυξε κοινή δράση επί πολλά χρόνια, αλλά και με τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς στα σχολεία τα οποία υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Κλείνοντας την ομιλία του ο συγγραφέας θεωρεί ότι το βιβλίο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα εγκόλπιο για τους εκπαιδευτικούς και ως ένα πολύτιμο βιβλίο για οποιονδήποτε θέλει να προσεγγίσει την ιστορία της εκπαίδευσης με κριτικό και ερμηνευτικό τρόπο.

Δείτε το βίντεο του ORASI TV από την παρουσίασης του βιβλίου

Share.

Comments are closed.