Σεισμός σε Τουρκία & Συρία: Στους 4.825 οι νεκροί – Ψάχνουν για ζωή στα χαλάσματα κάτω από  σε πολικές θερμοκρασίες [Φωτο]

0

Καθώς περνούν οι ώρες αυξάνεται, δυστυχώς, και ο αριθμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και των 7,7 Ρίχτερ που χτύπησαν Τουρκία και Συρία προκαλώντας εκατόμβες νεκρών.
Σύμφωνα με τις νεότερες καταμετρήσεις, ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες έχει αυξηθεί στους 4.825 και των τραυματιών στις 15.000.
Στην Τουρκία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των σεισμών έχει αυξηθεί σε 3.381, σύμφωνα με την Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD). Συγκεκριμένα ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της Αρχής λέει ότι άλλοι 20.426 τραυματίστηκαν και 5.775 κτίρια κατέρρευσαν, και είναι βέβαιο ότι αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Στην περιοχή μέχρι αυτή τη στιγμή εργάζονται σχεδόν 25.000 διασώστες έκτακτης ανάγκης στα σημεία που έχουν πληγεί. Οι διασώστες χρησιμοποιούν τουλάχιστον 10 πλοία και 54 αεροσκάφη για να μεταφέρουν τους τραυματίες και να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Στη Συρία οι νεκροί μέχρι αυτή την ώρα ανέρχονται σε 1.444 και έτσι ο συνολικός μαύρος απολογισμός ανέρχεται σε 4.825.

Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί και να είναι 4 ή και περισσότερες φορές μεγαλύτερος από ότι σήμερα φθάνοντας τους 20.000 τις επόμενες ημέρες. Μια πραγματικά αδιανόητη τραγωδία άνευ προηγουμένου για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Μάχη με το χρόνο και με τις πολικές θερμοκρασίες για τον εντοπισμό επιζώντων
Στο μεταξύ, οι διασώστες δίνουν μάχη με τη δυνατή βροχή, το χιόνι και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες καθώς δίνουν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να βρουν επιζώντες στα χαλάσματα από τον καταστροφικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η έλλειψη συντονισμού, αλλά και οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο των διασωστών που φθάνουν από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα ανταποκρίθηκε αμέσως και έστειλε ομάδα επιλέκτων των ΕΜΑΚ μαζί με τον Ευθύμιο Λέκκα για να συνδράμει στις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων.
Μετά από διεθνή έκκληση για βοήθεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι 45 χώρες έχουν προσφέρει υποστήριξη, με την αποστολή ειδικών ομάδων διάσωσης, σκύλων ανίχνευσης και εξοπλισμό, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κατάσταση των αεροδρομίων
Ο σεισμός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε αεροδρόμια της περιοχής, δημιουργώντας και νέες δυσκολίες στην άφιξη των ομάδων διάσωσης στις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και την παράδοση των πακέτων βοήθειας.

Συγκεκριμένα τα αεροδρόμια της περιοχής παρουσιάζουν μέχρι αυτή τη στιγμή την εξής εικόνα:

  • Κλειστά για όλες τις πτήσεις είναι τα αεροδρόμια του Hatay (στο Ισεκντερούμ) του Maraş (Καχραμανμάρας)
  • Ανοιχτά για πτήσεις έκτακτης ανάγκης είναι το αεροδρόμιο της Μαλάτια, το αεροδρόμιο του Γκαζιαντέπ και το αεροδρόμιο της Σανλιούρφα
  • Ανοιχτά για όλες τις πτήσεις μέχρι αυτή τη στιγμή είναι τα αεροδρόμια των Αδάνων, του Ντιγιάρμπακιρ και του Αντιγιαμάν

Να τονισθεί ότι οι καιρικές συνθήκες και το μέγεθος της καταστροφής καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση των ομάδων βοήθειας στην πληγείσα περιοχή, δήλωσε και ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κόκα, προσθέτοντας ότι τα ελικόπτερα δεν μπόρεσαν να απογειωθούν τη Δευτέρα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Πώς είναι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή
Ισχυρές χιονοθύελλες
έπληξαν πρόσφατα τμήματα της Συρίας και της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του CNN Χέιλι Μπρινκ, και από την Τετάρτη οι ήδη χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Έτσι οι διασώστες σε ορισμένες περιοχές σκάβουν με γυμνά χέρια μέσα στα χαλάσματα αναζητώντας επιζώντες, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται κάνοντας τις συνθήκες επικίνδυνες.
Στην τουρκική πόλη Osmaniye, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταρρακτώδης βροχή εμπόδισε τους διασώστες να ψάξουν στα χαλάσματα για επιζώντες.
Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από το φονικό σεισμό έχουν μείνει άστεγοι και αναγκάστηκαν να περάσουν την πρώτη νύχτα σε συνθήκες παγωνιάς δίπλα στα ερείπια χιλιάδων σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.
Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε σεισμόπληκτες πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία δείχνουν οικογένειες να συνωστίζονται γύρω από φωτιές για να ζεσταθούν. Κάποιοι αναζήτησαν καταφύγιο σε λεωφορεία, αθλητικά κέντρα, τζαμιά και κάτω από προσωρινές σκηνές από μουσαμά.
Τουλάχιστον 5.606 κατασκευές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του σεισμού, αριθμός που θα μεγαλκ΄λωσει λόγω των μετασεισμών τις επόμενες ώρες, ανέφερε η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD). Το κρατικό νοσοκομείο Iskenderun στην ομώνυμη πόλη ήταν ανάμεσά σε αυτά τα κτίρια που επλήγησαν, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Χαφρεντίν Κότσα.

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην κεντρική Τουρκία
Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα στις 03:13 GMT, δηλαδή 06:13 ώρα Τουρκία, στην κεντρική Τουρκία.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρει ότι μια δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων (6 μίλια) κοντά στην πόλη Γκολμπάσι (Golbasi)
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) με έδρα τη Γαλλία ανέφερε την ένταση του σεισμού κοντά στο Γκολμπάσι (Golbasi) στα 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προσθέτοντας ότι ήταν σε βάθος 2 χιλιομέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η νοτιοανατολική Τουρκία συγκλονίζεται από μια σειρά μετασεισμών μετά τον φονικό σεισμό κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ το πρωί της Δευτέρας.

Share.

Comments are closed.