Ο ισχυρός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία  και και βορειοδυτική Συρίασκοτώνει περισσότερους από 670 ανθρώπους

0

Ισχυρός σεισμός έπληξε μια μεγάλη περιοχή στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, δηλαδή την περιοχή των Κούρδων, σκοτώνοντας περισσότερους από 440 ανθρώπους στην Τουρκία και πάνω από 230 ανθρώπους στη Συρία.  Άγνωστος δε είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων και στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι (Fuat Oktay), 284 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 10 επαρχίες της Τουρκία και 2323 τραυματίστηκαν.
Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει και ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί για να αναζητήσουν επιζώντες κάτω από τεράστιους σωρούς ερειπίων.


Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι 10 πόλεις επλήγησαν: Γκαζιαντέπ, Καχραμανμαράς, Χατάι, Οσμανίγιε, Αντιγιαμάν, Μαλάτια, Σανλιούρφα, Άδανα, Ντιγιαρμπακίρ και Κιλίς.
Παράλληλα στην Συρία, τουλάχιστον 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές και κρατικά ΜΜΕ, ενώ σε πάνω από 600 υπολογίζονται οι τραυματίες.
Το συριακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς.
Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατακόρυφα τις επόμενες ώρες.

Το μέγεθος του σεισμού
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (01:17 GMT) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων (11 μίλια) κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ.

Τούρκοι σεισμολόγοι υπολόγισαν την ισχύ του σεισμού στα 7,4 Ρίχτερ. Είπαν ότι ένας δεύτερος σεισμός έπληξε την περιοχή λίγα λεπτά αργότερα.
Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές ζώνες σεισμού στον κόσμο.
Το 1999, περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τα βορειοδυτικά της χώρας.

Ποια είναι η κατάσταση τώρα σύμφωνα με το τούρκικο τηλεοπτικό δίκτυο NTV (ώρα τουρκίας10:08)

  • Καχραμάνμαρας: Ο κυβερνήτης του Kahramanmaraş Ömer Faruk Coşkun είπε, «Δεν είναι δυνατό να δοθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών με το κατεστραμμένο κτίριο αυτή τη στιγμή. Η ζημιά είναι σοβαρή». 
  • Οσμανίγιε: Ο κυβερνήτης της Osmaniye, Erdinç Yılmaz, δήλωσε ότι 65 κτίρια καταστράφηκαν στην πόλη, 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται. 
  • Αντιγιαμάν: Κυβερνήτης Adıyaman: 28 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους
  • Ντιγιαρμπακίρ: Κυβερνήτης του Ντιγιαρμπακίρ Ali İhsan Su: «6 κτίρια καταστράφηκαν, 6 πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, 79 πολίτες μας τραυματίστηκαν»
  • Μαλάτια: Σύμφωνα με τους πρώτους προσδιορισμούς, καταστράφηκαν 130 κτίρια στη Μαλάτια. Ο κυβερνήτης της Μαλάτια Hulusi Şahin δήλωσε: «Σύμφωνα με τους πρώτους προσδιορισμούς, καταστράφηκαν 130 κτίρια. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες, τα πτώματα 3 ατόμων απομακρύνθηκαν από τα ερείπια. Έρευνα και Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται».
  • Σανλιούρφα: Κυβερνήτης της Σανλιούρφα, Salih Ayhan: «Αυτή τη στιγμή, 17 πολίτες μας έχουν πεθάνει και 77 πολίτες μας έχουν τραυματιστεί. 19 κτίρια έχουν καταστραφεί στην πόλη»
  • KİLİS: Το Γραφείο του Κυβερνήτη Κιλίς δήλωσε, «49 ειδοποιήσεις λήφθηκαν έως τις 07.15 (σεισμός). Υπάρχουν 4 νεκροί και 10 τραυματίες στην περιοχή Μουσαμπεϊλί.»

Δείτε βίντεο του BBC με τις προσπάθειες διάσωσης  ανθρώπων στα ερείπια του σεισμού στη Μαλάτια


Τούρκος ανταποκριτής του BBC στο Ντιγιάρμπακιρ, ανέφερε ότι ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη κατέρρευσε.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε Λίβανο και Κύπρο.
«Έγραφα κάτι και ξαφνικά ολόκληρο το κτίριο άρχισε να τρέμει και ναι, δεν ήξερα πραγματικά τι να νιώσω», είπε στο BBC ο Μοχάμεντ Ελ Τσάμαα, φοιτητής στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό.

Δείτε βίντεο με τις καταστροφές από την πόλη του Ισκεντερούμ ή αλλιώς Αλεξανδρέτας


«Ήμουν ακριβώς δίπλα στο παράθυρο, οπότε φοβήθηκα ότι μπορεί να σπάσουν. Συνέχισε για τέσσερα με πέντε λεπτά και ήταν πολύ φρικτό. Ήταν συγκλονιστικό», είπε.
Ο Ρούσντι Αμπουαλούφ, παραγωγός του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι στο σπίτι που έμενε σημειώθηκε τρέμουλο για περίπου 45 δευτερόλεπτα.

Share.

Comments are closed.