Φοβεροί σεισμοί σεισμός γκρέμισαν την βοειοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία [Βίντεο – Φωτο]

0

Ισχυρός σεισμός, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους οι οποίοι εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν και εγκλωβίζοντας πολλούς άλλους.
Το επίκεντρο του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία σήμερα το πρωί ήταν κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Τουρκία, στη Συρία, τον Λίβανο, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς οι άνθρωποι ένιωσαν τη γη να κινείται κάτω από τα πόδια τους, δεδομένου ότι μιλάμε για έναν σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (01:17 GMT) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων (11 μίλια) κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ.
Ώρες αργότερα, στις 13:24 τοπική ώρα (10:24 GMT),ένας δεύτερος σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή του Παζάρτζικ της επαρχίας Καχραμανμάρας.
Πληροφορίες προερχόμενες από τον αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι (Fuat Oktay) λένε ότι: «Μέχρι στιγμής, έχουν σημειωθεί 78 μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να είναι 6,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Έχουμε 3 μετασεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ και 8 μετασεισμούς μεγαλύτερους από 5 Ρίχτερ».
Μέχρι στιγμής (14:25) ο φονικός σεισμός, που ταρακούνησε το Καχραμανμαράς, το Κιλίς, το Ντιγιαρμπακίρ, τα Άδανα, την Οσμάνιγιε, την Γκαζιαντέπ, τη Σανλιούρφα, το Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια και το Χατάι, άφησε 912 νεκρούς στις  10 αυτές επαρχίες, σύμφωνα με δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και 5.385 τραυματίες. Αριθμοί που είναι μαθητικά βέβαιο ότι θα αυξηθούν όσο  περνάει η ώρα.

Κλειστά σχολεία και αεροδρόμια
Στις 10 αυτές πόλεις και επαρχίες της Τουρκία που χτυπήθηκαν από το σεισμό τα σχολεία σε θα παραμείνουν κλειστά για μια εβδομάδα, ενώ τα αεροδρόμια στο Χατάι (Antakya Hatay Airport), Μαλάτειας (Άδανα – το Malatya Erhac Airport Καχραμανμάρας (Kahramanmaras Airport) και Γκαζιαντέπ (Gaziantep Oguzeli Airport) έχουν κλείσει πλήρως ή εν μέρει.

Δείτε βίντεο με εκτεταμένες καταστροφές στο Χαλέπι της Συρίας .


Το συριακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 427 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς.
Η ομάδα διάσωσης White Helmets, η οποία δρα σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες της βορειοδυτικής Συρίας, ανέφερε στο Twitter ότι τουλάχιστον 221 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί.
Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει και ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί για να αναζητήσουν επιζώντες κάτω από τεράστιους σωρούς ερειπίων.


Το αδρανές ρήγμα ήταν καταστροφικό στο παρελθόν
Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω από μια σεισμογενή περιοχή που ονομάζεται ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο εκτείνεται νοτιοδυτικά έως βορειοδυτικά των νοτιοανατολικών συνόρων της Τουρκίας.
Οι σεισμολόγοι έχουν από καιρό αναγνωρίσει ότι αυτό το ρήγμα είναι πολύ επικίνδυνο, αν και δεν υπήρξε καμία σημαντική δραστηριότητα για περισσότερα από 100 χρόνια, αλλά ήταν υπεύθυνο για πολύ καταστροφικούς σεισμούς στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, στις 13 Αυγούστου 1882, όταν προκάλεσε σεισμό μεγέθους 7,4 Ρίχτερ, ο οποίος ήταν μικρότερος από τους 7,8 Ρίχτερ που καταγράφονται σήμερα.
Ακόμα κι έτσι, αυτός ο σεισμός του 19ου αιώνα προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε πόλεις της περιοχής, με 7.000 θανάτους να καταγράφονται στην πόλη του Χαλεπίου. Οι καταστροφικοί μετασεισμοί συνεχίστηκαν για σχεδόν ένα χρόνο.


Το ιστορικό κάστρο Γκαζιαντέπ καταστράφηκε στον σεισμό
Ιστορικά μνημεία
υπέστησαν επίσης ζημιές στον σεισμό που σημειώθηκε Παζάρτζικ της επαρχίας Καχραμανμάρας και έγινε αισθητός σε πολλές γύρω πόλεις.

Ανάμεσα στα κτίρια που καταστράφηκαν ήταν το Κάστρο Γκαζιαντέπ, ένα ιστορικό ορόσημο που έμεινε για περισσότερα από 2.000 χρόνια.
Το ιστορικό Κάστρο Γκαζιαντέπ, το οποίο ήταν χτισμένο σε έναν λόφο βρίσκεται στο κέντρο του Γκαζιαντέπ
Διαπιστώθηκε ότι ο προμαχώνας στα νοτιοανατολικά του κάστρου και η λωρίδα γύρω από αυτόν υπέστησαν ζημιές.
Είναι γνωστό ότι το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο  κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και έχει αναστηλωθεί πολλές φορές ώστε να πάρει την τελική του μορφή με την τελευταία αναστήλωση να γίνεται στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Share.

Comments are closed.