Ζωή Κωνσταντοπούλου – Μάτι: Το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης

0

«Το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης», χαρακτήρισε την τραγωδία στο Μάτι η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη δίκη για τη φονική φωτιά.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου κλήθηκε στο δικαστήριο να καταθέσει ως μάρτυρας, καθώς ήταν μία εκ των πρώτων που είχαν υποβάλει μηνυτήρια αναφορά για κακουργήματα κατά παντός υπευθύνου για τα αίτια της τραγωδίας στις δικαστικές αρχές.
«Είναι το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης. Κάηκαν άνθρωποι μέσα στο σπίτι τους στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν. Αυτό που προκύπτει είναι ότι κανείς δεν τους ειδοποίησε, δεν τους έδωσε το δικαίωμα να σωθούν. Κανείς δηλαδή δεν έπραξε το αυτονόητο καθήκον κάθε αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, θα έπρεπε να είναι ανάμεσά μας και δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, όχι διότι υπάρχει η κλιματική αλλαγή, όπως λένε κάποιοι.
Έγινε διότι ένας ράθυμος και τεμπέλης υπηρεσιακός μηχανισμός εκείνη την ώρα που έπρεπε να είναι με σηκωμένα τα μανίκια και να δρα, δεν κινητοποιήθηκε.
Όλοι οι ελεγχόμενοι και εμπλεκόμενοι προσπάθησαν με λυσσαλέο τρόπο να αποσείσουν τις ευθύνες τους, να απειλήσουν αρμόδιους και να εξαγοράσουν διαδικασίες
»., είπε μεταξύ άλλων.

Η μάρτυρας έβαλε ευθέως κατά των υπευθύνων, τους οποίους κατηγόρησε ότι έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν τον καταλογισμό ευθυνών κι επιπλέον στράφηκε κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος γιατί απέδιδε  πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες «προσβάλλοντας τα θύματα».
Στην κατάθεσή της τόνισε ότι: «Η υπόθεση του Ματιού δεν αφορά ένα ατύχημα, δεν έγινε κατά λάθος, ήταν έγκλημα, οι ανθρώπινες ζωές χάθηκαν με κακουργηματική ευθύνη αυτών που δεν έπραξαν τα δέοντα και μέχρι σήμερα εκκρεμεί η εξέταση αυτής της ευθύνης. Εκείνη την ημέρα υπήρχε πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς 4, πρόβλεψη δυτικών ανέμων. Ήταν εν γνώση όλων των υπευθύνων, κυβερνητικών κ.λπ. και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς και η πρόβλεψη των ανέμων.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στο Νταού Πεντέλης πιάνει φωτιά κάθε χρόνο. Αυτός που γνωρίζει, οφείλει να προβλέψει αυτό που όλοι γνωρίζουν, πως φωτιά στο Νταού και δυτικοί άνεμοι, σημαίνει πως η φωτιά πάει στο Μάτι. Ενώ είχαμε αυτές τις ενδείξεις, ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι ξέραμε από χθες, την ημέρα εκείνη δεν ελήφθη, μέχρι να ξεσπάσει πυρκαγιά και αφού ξέσπασε, κανένα από τα μέτρα πρόβλεψης, διαφύλαξης ανθρωπίνων ζωών, σχεδιασμού ενός πλάνου εκκένωσης κ.λπ
.».

Επιπλέον στην κατάθεσή της η κ. Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική και για την συνέντευξη τύπου στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα. «Κινητοποιήθηκε ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της αλήθειας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σκηνοθετήσουν αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Αμέσως λειτούργησε ένστικτο αυτοπροστασίας και κάλυψης εαυτού. Βρέθηκα στο Μάτι αμέσως επόμενη ημέρα περπάτησα ανάμεσα στα καμένα αυτοκίνητα και σπίτια και μίλησα με πολλούς ανθρώπους.
Δεν θα ξεχάσω ότι βγήκε μία γυναίκα, αλλόφρων και πανικόβλητη, με μεγάλη αγωνία κι δάκρυα στα μάτια, ήρθε στη καγκελόπορτα και με φώναξε και με ρώτησε αν βρέθηκαν άνθρωποι στη θάλασσα. Μου εξήγησε ότι ήταν στη θάλασσα με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι άρχισαν να χάνονται και είχε αγωνία αν βρέθηκαν….Θα ήταν γεμάτη η αίθουσα αν βρίσκονταν κοντά μας εκείνοι που χάθηκαν
», είπε η κα Κωνσταντοπούλου.

Share.

Comments are closed.