Ρένια Ζαρκαδούλα*: Το «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» πιο επίκαιρο από ποτέ!

0

Σκάνδαλο υποκλοπών, ρουσφέτια, απευθείας αναθέσεις, λαϊκισμός, φθηνή αντιπολίτευση και ενίοτε αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, όταν το κυβερνόν κόμμα δεν ευνοείται, είναι η περιγραφή του σημερινού πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας, με μια κοινωνία που ρέπει στην τοξικότητα και τον διχασμό, μια κοινωνία που έχει γονατίσει οικονομικά και ηθικά.

Και η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση, η αναξιοκρατία και η δημαγωγία  έχουν βάλει την  πολιτική στο εδώλιο του κατηγορούμενου, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου ελκυστική για έναν  άνθρωπο που προσπαθεί να επιβιώσει. Όμως επειδή βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, με έντονη την παροχολογία και την πελατειακή λογική, μοιραία στο μυαλό μας θα έρθουν και πολιτικά συνθήματα παλαιότερων εποχών. Κάποιοι θα πουν ότι τα προεκλογικά συνθήματα  είναι κενά και επιφανειακά, άλλοι ότι εξετάζουν την ουσία ενός κρίσιμου πολιτικού διακυβεύματος και ότι θέτουν το δίλημμα στο λαό κυρίως για το ποιος μπορεί να το αντιμετωπίσει καλύτερα. Έτσι στη σημερινή πολιτική συγκυρία το σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» στην ουσία του παραμένει  εύστοχο και πιο επίκαιρο από ποτέ!  Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι τόσο το αν αλλάζουμε, αλλά το πώς αλλάζουμε. Τα φαινόμενα “σήψης” του πολιτικού συστήματος συνεχίζουν γιατί τα επιτρέπουμε. Συνεπώς είναι δική μας υποχρέωση να αλλάξουμε τις ζωές μας και να αλλάξουμε τη χώρα. Οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, επιβάλλουν νέο ήθος, αξιακό κώδικα και πολιτική αξιοπρέπεια που εκλείπει  τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για ανανέωση  της πολιτικής συμπεριφοράς και της πολιτικής κουλτούρας, που κάνει την πολιτική λειτούργημα, την ανιδιοτέλεια πλεονέκτημα και βάζει στο περιθώριο το πάθος για εξουσία, χωρίς κανέναν ηθικό και πολιτικό φραγμό.

Ας πάμε όμως και στα προβλήματα της κοινωνίας και να αναφέρουμε ότι η αγοραστική δύναμη των πολιτών στη χώρα μας είναι 50% χαμηλότερη από τη Γερμανία και 30-40% χαμηλότερη από την Ισπανία, οι ανισότητες διευρύνονται, οι καταθέσεις ως 5.000 ευρώ αυξήθηκαν μόλις κατά 4,5% ενώ οι καταθέσεις πάνω από τα 10 εκ. ευρώ σχεδόν διπλασιάστηκαν και ο «πληθωρισμός κερδών» σε ενέργεια, λιανικό εμπόριο και τράπεζες καλπάζει.

Παράλληλα το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν  θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.

Είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία  θα κινηθεί προς την ανάπτυξη μόνο με ουσιαστικές αλλαγές σε μια σειρά κρίσιμων τομέων, όπως, η δικαιοσύνη, η παιδεία, η υγεία και η  δημόσια διοίκηση. Απέναντι στο διχασμό και την πόλωση οφείλουμε να επαναφέρουμε το διάλογο και τις σοβαρές συζητήσεις για θέματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες, όπως η ακρίβεια και η αύξηση του πληθωρισμού, η υποβάθμιση του ΕΣΥ και η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του, η ακριβή στέγη και η κοινωνική κατοικία για νέους, η δημόσια δωρεάν παιδεία και οι χαμηλοί μισθοί.

Φυσικά το στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας είναι σε μια εποχή αλλοτρίωσης και σύγχυσης να “αγγίξει” τον πολίτη, να “μιλήσει” την ίδια γλώσσα με αυτόν.

Ο αγώνας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι διαρκής. Και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Άλλωστε στο DNA μας είναι η επαφή με την κοινωνία, συνεπώς οφείλουμε να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πολίτες  και να αναγεννήσουμε τη μεσαία τάξη που έχει κατακρεουργηθεί. Με δίκαιες και στοχευμένες πολιτικές όχι ανεφάρμοστες.  Θα πρέπει να τολμήσουμε, γιατί εμείς έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο και κυρίως τον μη προνομιούχο. Θέλουμε ισχυρή εντολή, ώστε να εφαρμόσουμε το πολιτικό πρόγραμμα της σοσιαλδημοκρατίας, με περισσότερες ευκαιρίες για όλους, λιγότερες ανισότητες και μεγαλύτερη προοπτική για τους νέους ανθρώπους της πατρίδας μας.

Άλλωστε όποτε η παράταξη ήταν ισχυρή και περήφανη ο λαός είχε προοπτική.

Συνεπώς όταν γίνουν εκλογές και ο ελληνικός λαός ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιλέγει ΠΑΣΟΚ και όχι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως τεχνηέντως αντίστοιχα διαδίδουν, καθώς δεν θα γίνουμε σωσίβιο διάσωσης ούτε για τον κ. Μητσοτάκη ούτε για τον κ. Τσίπρα, επιλέγει πραγματική αλλαγή σελίδας για την χώρα και όχι ψευτοδιλήμματα.

* Η Ρένια Ζαρκαδούλα είναι δικηγόρος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υποψήφια βουλευτής στο Βόρειο Τομέα

Share.

Comments are closed.