Η πιθανότερη ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες είναι η 9η Απριλίου με λιγότερο πιθανή της 2α Απριλίου

0

Μετά τη χθεσινή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου για την ημερομηνία των εκλογών, με τη διάψευση για άλλη μια φορά  των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών μέσα στον χειμώνα, το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει. Λίγο μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών στελεχών χθες στο Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι, «ο πρωθυπουργός παραμένει συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας και θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία, από τον Απρίλιο και μετά».
Εκ πρώτης όψεως, η επισήμανση από το Μαξίμου απλώς διαψεύδει τα σενάρια περί αιφνιδιαστικών εκλογών μέσα στον χειμώνα, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα σενάρια ανοιχτά.
Η χθεσινή, όμως, διαρροή επισημοποιεί και επιβεβαιώνει στην πραγματικότητα την άποψη που ήθελε, εδώ και αρκετό καιρό, τις πρώτες εκλογές να γίνονται στις αρχές Απριλίου και τις δεύτερες στο τέλος Μαΐου. Όλα τα υπόλοιπα σενάρια είναι ασκήσεις επί χάρτου και δεν είναι ιδιαίτερα απίθανα.
Το πιθανότερο, λοιπόν, σενάριο για την ημερομηνία των εκλογών θέλει τις πρώτες κάλπες να στήνονται στις 9 Απριλίου, δηλαδή την Κυριακή των Βαΐων και τις δεύτερες στο τέλος Μαΐου και φυσικά πριν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, που αρχίζουν στις αρχές Ιουνίου, ενώ υπάρχει χρόνος και για τις διαδικασίες που υποχρεωτικά θα ακολουθήσουν. Δηλαδή τις διερευνητικές εντολές που θα δοθούν στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για συγκρότηση της νέας Βουλής που αμέσως θα διαλυθεί, την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διενέργεια των δεύτερων εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική. Όλα τα υπόλοιπα σενάρια έχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες και το μόνο που θα μπορούσε να ισχύσει είναι οι εκλογές να προκηρυχθούν και στις 2 Απριλίου, με τις δεύτερες εκλογές να γίνονται στα μέσα Μαΐου.
Τα υπόλοιπα σενάρια είναι, αν και όχι αδύνατα, αρκετά δύσκολα. Για παράδειγμα, αν οι εκλογές καθυστερήσουν και άλλο και γίνουν τον Μάιο, οι δεύτερες εκλογές θα πρέπει να γίνουν μέσα στον Ιούνιο, όπου είναι σε εξέλιξη οι Πανελλήνιες Εξετάσεις και αυτό βέβαια τίποτα σε θεωρητικό επίπεδο να εμποδίζει τις πρώτες εκλογές να γίνουν τον Μάιο και τις δεύτερες εκλογές μετά το πέρας των Πανελληνίων Εξετάσεων, όμως η προεκλογική καμπάνια μέσα στις εξετάσεις είναι προβληματική και θα προκαλέσει την αντίδραση των γονέων και των υποψηφίων. Εξίσου προβληματικό είναι και το σενάριο περί εκλογών τον Ιούνιο, με τις δεύτερες εκλογές να γίνονται πλέον τον Ιούλιο. Και αυτό λόγω της τουριστικής περιόδου που θα έχει ήδη ξεκινήσει.
Επιπλέον ένα γεγονός που επιβεβαιώνει το σενάριο των πρώτων εκλογών μέσα στον Απρίλιο με των δεύτερων εκλογές τον Μάιο, ενισχύεται και από το γεγονός ότι εξωκοινοβουλευτικοί κυρίως υπουργοί βρίσκονται καθημερινά στις εκλογικές τους περιφέρειες, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή έργου είναι δυσχερής. Το ίδιο συμβαίνει και με τους παραδοσιακούς κομματάρχες – υπουργούς και υποψήφιους βουλευτές.
Από την άλλη μεριά, πληροφορίες λένε ότι οι υπουργοί έχουν λάβει εντολή να έχουν κλείσει τις εκκρεμότητες μέσα στον Φεβρουάριο, γεγονός που ενισχύει παραπάνω σενάριο.
Πάντως σε όλα αυτά ας μη λησμονούμε και άλλη μια παράμετρο που δεν είναι άλλη από τοις εκλογές στην Τουρκία, που μπορεί αυτές να παίξουν το ρόλο τους στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.

Share.

Comments are closed.