Forbes: Η Ελλάδα στις τοπ 10 πιο φθηνές χώρες για να ζήσει ένας Αμερικανός

0

Στις τοπ 10 φθηνές και όμορφες χώρες για να ζήσει ένας Αμερικανός συγκαταλέγει την Ελλάδα το αμερικανικό περιδικό Forbes.
Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ του με τίτλο «Παραιτηθείτε από τη δουλειά σας και μετακομίστε στο εξωτερικό: 10 φθηνότερα μέρη για να ζήσετε», η δημοσιογράφος συνεργάτης του Laura Begley Bloom επισημαίνει ότι ο κατάλογος δεν απευθύνεται μόνο στους συνταξιούχους, αλλά αφορά όλους τους Αμερικανούς που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μια πιο προσιτή ζωή ή απλώς έναν τρόπο να ξεφύγουν.
Laura Begley Bloom αναφέρει ότι τα τελευταία έξι χρόνια, εξετάζει τις φθηνότερες χώρες για διαβίωση σε όλο τον κόσμο (μπορείτε να δείτε τις αναφορές της από το 2022 , το 2021 , το 2020 , το 2019 , το 2018 και το 2017 ). Για το 2023, χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά τους ειδικούς της International Living, η οποία δημοσιεύει μια λίστα με τα κορυφαία μέρη για να ζήσουν συνταξιούχοι.
Οι 10 χώρες που περιλαμβάνοντα στην φετινή λίστα είναι με τη σειρά: Πορτογαλία, Μεξικό, Παναμάς, Εκουαδόρ, Κόστα Ρίκα, Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ταϊλάνδη
Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας ως ένας τέτοιος προορισμός. Όπως λέει η συντάκτρια του International Living, Jennifer Stevens: «Μπορείτε, στην πραγματικότητα, να βγείτε από τον τροχό του χάμστερ. Όταν μπορείτε να μειώσετε το κόστος ζωής σας κατά το ήμισυ -ή και περισσότερο σε ορισμένα μέρη-, ανοίγουν πολλές δυνατότητες για καλύτερη ζωή. Αν δεν χρειάζεται να εργάζεστε πολύ ή τόσο πολύ, τότε μπορείτε να έχετε την πολυτέλεια να περνάτε τις μέρες σας όπως θέλετε με ανθρώπους των οποίων την παρέα απολαμβάνετε. Μπορείς να αποχαιρετήσεις τη μετακίνηση, τη δουλειά, το κρύο, την πολιτική και να εγκατασταθείς σε ένα μέρος όπου κάθε μέρα φέρνει μια περιπέτεια».

Το Forbes επισημαίνει μεταξύ των 10 χωρών ότι η Ελλάδα είναι μια νέα χώρα που βρίσκει τη θέση της στη φετινή λίστα.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση να δημιουργήσει περισσότερες επιλογές βίζας για να επιτρέψει στους ανθρώπους να παραμείνουν περισσότερο. «Και, φυσικά, είναι πανέμορφη και σε καλή τιμή», λέει η Stevens. «Άλλα προνόμια: μερικά από τα καλύτερα φαγητά στον κόσμο και μια πλούσια, βαθιά ιστορία», λέει η ανταποκρίτρια του International Living, Lynn Roulo.

Η χώρα είναι περισσότερο γνωστή για τα νησιά της. «Με τρία μεγάλα υδάτινα σώματα και έξι ξεχωριστές ομάδες νησιών, τα ελληνικά νησιά μπορούν να κρατήσουν ατελείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών για εξερεύνηση. Αν η Ελλάδα γίνει το σπίτι σας, το island hopping (“μεταπήδηση” από νησί σε νησί) θα γίνει μέρος της ζωής σας», λέει.
«Αλλά μη νομίζετε ότι είναι μόνο ήλιος όλη την ώρα: Πρόκειται για μια χώρα με εποχές. Για παράδειγμα: Αν ζείτε στην Αθήνα, περιμένετε πολύ ζεστά καλοκαίρια και δροσερούς, βροχερούς χειμώνες», προσθέτει.
«Πρακτικά μιλώντας, ένα ζευγάρι μπορεί να ζήσει άνετα στην Ελλάδα από περίπου 1.900 δολάρια τον μήνα και ένας ανύπαντρος από περίπου 1.600 δολάρια», τονίζει για το κόστος, συμπληρώνοντας: «Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι για μια ανανεώσιμη βίζα παραμονής πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε τουλάχιστον 2.000 ευρώ τον μήνα».
Ο Ετήσιος Παγκόσμιος Δείκτης Συνταξιοδότησης της International Living έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τα συγκεκριμένα μέρη που θα ήταν καλύτερα γι’ αυτούς – με βάση τον προϋπολογισμό τους και τις προτεραιότητές τους. Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός κατάλογος είναι μικρότερος και αυστηρότερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. «Προσπαθούμε πάντα να βελτιώνουμε το δείκτη αυτό, ώστε να τον κάνουμε όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο», λέει. «Έτσι, για το 2023 συνδυάσαμε ορισμένες κατηγορίες για να εστιάσουμε καλύτερα την προσοχή των ανθρώπων στους παράγοντες που είναι πιο σημαντικοί γι’ αυτούς να εξετάσουν – το κόστος ζωής, το κλίμα, οι βίζες, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη, για παράδειγμα

  • Διαβάστε το πλήρες άρθρο της αρθρογράφου Laura Begley Bloom του αμερικανικό περιοδικού των επιχειρήσεων, Forbes, με τίτλο «The Worlds Best Places to Retire in 2023» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.