Ερντογάν: Έρχεται δεύτερος σε νέα δημοσκόπηση MetroPoll Researchμε όλους του πιθανούς αντιπάλους

0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον γνωρίζει πολύ καλά ότι στις επικείμενες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν έως το καλοκαίρι του 2023, δεν θα κάνει «περίπατο»
Οι λεονταρισμοί κατά της Ελλάδας με απειλές ακόμη και για πυραυλικό χτύπημα κατά της Αθήνας, οι ανακοινώσεις για νέο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και οι αυξήσεις μισθών σε μία χώρα που εκατομμύρια πολίτες έχουν «γονατίσει» από την ακρίβεια, και οι συνταξιοδότηση περίπου 2 εκατομμυρίων Τούρκων άμεσα, χωρίς όριο ηλικίας, φαίνεται πως αφήνουν ασυγκίνητους τους Τούρκους, οι οποίοι – όπως αποτυπώνεται σε νέα δημοσκόπηση – γυρνάνε την πλάτη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγοάν. Έτσι φαίνεται ότι όλα τα προεκλογικά παιχνίδια και οι τακτικισμοί πέφτουν στο κενό, καθώς όλοι οι πιθανοί αντίπαλοί του προηγούνται σε νέα δημοσκόπηση.
Συγκεκριμένα, σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων MetroPoll Research, που ανήκει στον Özer Sencar, έρχεται πίσω από όλους τους πιθανούς αντίπαλους του για την προεδρία με τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης να έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική.
Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στο ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν οι πολίτες, αν κάποιο από τα ακόλουθα πρόσωπα οριστεί ως κοινός υποψήφιος της Αντιπολίτευσης, αποτελούν ένα ηχηρό «χαστούκι» για τον Ερντογάν.

Οι προβλέψεις της MetroPoll Research
Συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης, το υψηλότερο ποσοστό φαίνεται να έχει ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς (Mansur Yavaş) συγκεντρώνοντας 51,2 % έναντι 36% του Ερντογάν.

Ακολουθεί ο Εκμέμ Ιμάμογλου (Ekrem İmamoğlu) με 50,6 % με τον Ερντογάν να συγκεντρώνει 38,2% ενώ στην τρίτη θέση ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu) συγκέντρωσε 44,9% έναντι 40,1% του Ερντογάν.
Την τέταρτη και τελευταία θέση καταλαμβάνει η Μέρακ Ακσενέρ (Meral Akşener) με 42,9% με τον Ερντογάν να λαμβάνει 41,1%.

Αναλυτικά έχουμε:
Εάν στον δεύτερο γύρο βρεθούν ο Ερντογάν και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς τότε:
Ο Ερντογάν λαμβάνει το 36% των ψήφων και ο Yavaş λαμβάνει το 51,2% των ψήφων.
Τον περασμένο μήνα, αυτό το ποσοστό ήταν 39,7% σε 46,4%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση της Metro POLL για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία (κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα)

Διαπιστώνουμε ότι ο Ερντογάν έπεσε 3,7 μονάδες και ο Γιαβάς ανέβηκε 4,8 μονάδες.
Αυτόν τον μήνα, το 12,9 τοις εκατό είναι αναποφάσιστοι, όσοι δεν διαμαρτύρονται, ψηφίζουν και δεν εκφράζουν άποψη.

Εάν στον δεύτερο γύρο βρεθούν ο Ερντογάν και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλουτότε:
Ο Ερντογάν λαμβάνει το 38,2% των ψήφων και ο Ιμαμόγλου το 50,6%.
Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό αυτό ήταν 42% έως 42,9%.
Ενώ ο Ερντογάν έπεσε 4,2 μονάδες, ο Ιμάμογλου ανέβηκε 7,7 μονάδες.
Όσοι είναι αναποφάσιστοι, διαμαρτύρονται, ψηφίζουν και δεν εκφράζουν άποψη παραμένουν στο 11,1%.

Εάν στον δεύτερο γύρο βρεθούν ο Ερντογάν και ο ηγέτης του Κεμαλικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τότε:
Ο Ερντογάν λαμβάνει το 40,1% των ψήφων και ο Κιλιτσντάρογλου το 44,9%.
Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό αυτό ήταν 44,5% έως 39,4%.
Ενώ ο Ερντογάν έπεσε 4,3 μονάδες, ο Kılıçdaroğlu σημείωσε άνοδο 5,1 μονάδες.
Όσοι είναι αναποφάσιστοι, όσοι δεν διαμαρτύρονται, ψηφίζουν και δεν εκφράζουν γνώμη ανεβαίνουν στο 15 τοις εκατό.

Εάν στον δεύτερο γύρο βρεθούν ο Ερντογάν και η ηγέτης του Καλού κόμματος Μεράλ Ακσενέρ τότε:
Ο Ερντογάν παίρνει 41,1% και η Ακσενέρ 42,9%.
Όσοι είναι αναποφάσιστοι, διαμαρτύρονται, ψηφίζουν και δεν εκφράζουν άποψη, το 16 τοις εκατό.
Ο Ερντογάν φαίνεται πως αναζητά τρόπους να αντιστρέψει το κλίμα εις βάρος του στο εσωτερικό της χώρας.

Η απόπειρα φίμωσης και πολιτικής εξόντωσης ενός εκ των πιθανών βασικών του αντιπάλων, του Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά και την πρωτόδικη απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων , δεν είχε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα για τον «σουλτάνο».
Χιλιάδες πολίτες συσπειρώθηκαν στο πλευρό του Ιμάμογλου σε μία μεγαλειώδη διαδήλωση που μετατράπηκε σε διαμαρτυρία κατά των αυταρχικών πολιτικών του Ερντογάν και ενάντια στην ακρίβεια που έχει φέρει στα όρια της φτώχειας εκατομμύρια πολίτες.
Την ίδια στιγμή, του Ερντογάν φαίνεται να μην του βγαίνει ένα ακόμη θέμα στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά ενόψει των εκλογών. Είναι η αγορά F-16 από τις ΗΠΑ η οποία δεν προχωρά λόγω και των εμπρηστικών δηλώσεων και πολεμικών ιαχών του τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας, ένα θέμα που έχει αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ωστόσο αναλυτές χτυπούν καμπανάκι για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, καθώς φαίνεται πως όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική μάχη στη γειτονική χώρα, τόσο θα αυξάνονται οι κίνδυνοι για νέες απειλητικές κινήσεις από τον Ερντογάν σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό γι΄ αυτόν κλίμα στην Τουρκία και να παραμείνει στη εξουσία.

Share.

Comments are closed.