Γιατί φέτος δεν θα έχουμε «Χιόνια στο καμπαναριό» – Το φαινόμενο της «εκρηκτικής» κυκλογένεσης [χάρτης]

0

«Χιόνια στο καμπαναριό», μπορεί να λέει το παραδοσιακό τραγούδι των Χριστουγέννων, αλλά μόνο χιόνια δεν θα δούμε φέτος στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς ένα μεγάλης κλίμακας μετεωρολογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Β. Αμερικής, το οποίο αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον καιρό της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο  και τον ερευνητή του ιδίου ιδρύματος, Γιώργο Παπαβασιλείου, της ομάδας meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 22/12, πηδαλιοχούμενη από την θέση και ένταση του αεροχειμάρρου (ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης), ευνοεί τη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, πολικής προέλευσης, από την περιοχή του Καναδά προς τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη των ΗΠΑ έως τον Κόλπο του Μεξικού. Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη των ατμοσφαιρικών συστημάτων, θα ευνοήσει την σχηματισμό μιας εκρηκτικής κυκλογένεσης (ενός βαθέως βαρομετρικού χαμηλού) στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά την Παρασκευή 23/12.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, ο σχηματισμός αυτού του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πιο ανατολικά ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες (δείτε το χάρτη). Πιο συγκεκριμένα, η εκρηκτική κυκλογένεση πάνω από την Βόρεια Αμερική αναμένεται να προκαλέσει σημαντική ταλάντωση του αεροχειμάρρου πάνω από την περιοχή του Βορείου Ατλαντικού και της Ευρώπης. Όπως έχουμε τονίσει και σε παλαιότερες μας ανακοινώσεις, η έντονη ταλάντωση του αεροχειμάρρου συνδέεται συχνά με ακραίες και παρατεταμένης διάρκειας καιρικές συνθήκες πάνω από μεγάλες περιοχές. Έτσι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 24-25/12 και έως τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένουμε την επικράτηση υψηλών πιέσεων πάνω από το μεγαλύτερο μέρος κυρίως της νότιας Ευρώπης, και σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Επιπροσθέτως, αναμένεται σημαντική απουσία βροχοπτώσεων κυρίως στη περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, ενώ πιο βροχερός καιρός αναμένεται κυρίως στη Δυτική/Βορειοδυτική και Κεντρική Ευρώπη. Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν σε μεγάλα υψόμετρα κυρίως στις Άλπεις, ενώ είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα σε βόρεια τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας.  

Share.

Comments are closed.