La Repubblica: Ο Παντσέρι δίνει στοιχεία και ονόματα – Κατασχέθηκαν κινητά, laptop, tablet και στην Ελλάδα

0

Αντόνιο Παντσέρι (Antonio Panzeri) εμφανίζεται να επιδιώκει συμφωνία με τις βελγικές αρχές για την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων για τον ίδιο. Σε αυτή τη γραμμή, ο άνθρωπος που θεωρείται ο “εγκέφαλος” του Qatargate, έχει παραδεχθεί μέρος των κατηγοριών που του αποδίδονται, όπως γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα ο ιταλός δημοσιογράφος Luca De Vito στην εφημερίδας La Repubblica, ενώ σημαντικό για την υπερασπιστική του γραμμή είναι ότι παρουσιάζει τη δράση του να ξεκινά μετά την αποτυχία επανεκλογής του στο ευρωκοινοβούλιο το 2019 και όχι όταν ήταν πολιτικό πρόσωπο με βουλευτική ιδιότητα.
Η προθυμία Παντσέρι να συνεργαστεί θεωρείται από πηγές των βελγικών εισαγγελικών αρχών, ότι θα διευρύνει την έρευνα. Η επόμενη μεγάλη εξέλιξη αναμένεται αύριο, στις 9 το πρωί, όταν η Εύα Καϊλή θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου που θα κρίνει την αποφυλάκισή της ή μη.
Ο Παντσέρι εμφανίζεται επίσης έτοιμος να συνεργαστεί και δίνει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές: Πρώτα απ ‘όλα για τον Αντρέα Κατζολίνο (Andrea Cozzolino), μέλος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, ως το πρόσωπο που υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του Κατάρ και του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο κάδρο εξακολουθεί να βάζει και άλλους δύο ευρωβουλευτές, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί εξ αρχής, τους Βέλγους Μαρκ Ταραμπέλα (Marc Tarabella) και την Μαρία Αρίνα (Marie Arena).
Για τον Παντσέρι είναι κρίσιμο στοιχείο να αποδείξει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητά του που συνδέεται με το κατηγορητήριο που του αποδίδεται δεν έχει συμβεί παράλληλα με την θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποδεχόμενος μέρος του κατηγορητηρίου, τοποθετεί την έναρξη των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υπόθεση μετά την αποτυχία επανεκλογής του στις ευρωεκλογές του 2019.
Επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό ρόλο του Μαροκινού διπλωμάτη Αμπντεραχίμ Ατμούν (Abderrahim Atmoun), πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Παντσέρι φέρεται να έχει πει στους Βέλγους ανακριτές ότι η συμφωνία κλείστηκε το 2019, μετά τις εκλογές. Θέλει έτσι να πείσει ότι όσο ήταν ευρωβουλευτής ήταν καθαρός και δεν είχε χρηματιστεί.
Όσο δε, για τα χρήματα που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, φέρεται να έχει πει ότι δεν προορίζονταν για άλλα πρόσωπα.
Τα χρήματα – 700.000 ευρώ σε δεσμίδες των 50 – που είχαν βρεθεί κάτω από το κρεβάτι μέσα σε μία βαλίτσα και μέσα σε χρηματοκιβώτιο στο σαλόνι του σπιτιού του Παντσέρι, είναι το ισχυρότερο αποδεικτικό στοιχείο στα χέρια του ανακριτή Μισέλ Κλεζ (Michel Claise) που συντονίζει την έρευνα, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Πρόκειται για τα χρήματα που αναφέρονται σε έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών που είχαν κάνει έρευνα στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή πολύ πριν την τελική έφοδο της 9ης Δεκεμβρίου.
Τότε, μέλη των μυστικών υπηρεσιών είχαν μπει στο σπίτι του, είχαν ψάξει σε ντουλάπες και στο χρηματοκιβώτιο, είχαν εντοπίσει τα χρήματα, είχαν βγάλει φωτογραφίες και εν συνεχεία, τα είχαν βάλει όλα πίσω στη θέση τους. Το απόρρητο έγγραφο –γραμμένο στα φλαμανδικά– που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα έχει ημερομηνία 26 Απριλίου. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οκτώ μήνες αργότερα, τα χρήματα μειώθηκαν κατά περίπου 100.000.
Η ιταλική εφημερίδα συμπεραίνει ότι με βάση την ημερομηνίας του εγγράφου, «οι έρευνες των βελγικών υπηρεσιών είχαν φτάσει σε σημείο καμπής την άνοιξη» και τότε αποφασίστηκε «το έγγραφο να αποχαρακτηριστεί και να σταλεί στη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία».
Όπως έχει γίνει και επισήμως γνωστό στην έρευνα συμμετέχει και η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol που συνεργάζεται με τη βελγική αστυνομία για τη διερεύνηση του σκανδάλου.
Ένα χρονοβόρο έργο των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών είναι να ξεσκονίσουν τον τεράστιο όγκο -πρόκειται για εκατοντάδες- των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, φορητών υπολογιστών και τάμπλετ, που όπως γράφει η Repubblica «κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια περίπου είκοσι ερευνών σε Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα»

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου Luca De Vito της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica με τίτλο «Qatargate, Panzeri collabora con i giudici belgi e scarica le colpe su Cozzolino», στα ιταλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.