TIME – Πρόσωπο της χρονιάς o Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το «πνεύμα της Ουκρανίας»

0

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ενσάρκωσε την αντίσταση της χώρας του απέναντι στη ρωσική εισβολή , ανακηρύχθηκε το «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2022 από το αμερικανικό περιοδικό Time, ο οποίο απότισε φόρο τιμής και στο «πνεύμα της Ουκρανίας».
«Είτε η μάχη για την Ουκρανία προκαλεί ελπίδα είτε φόβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαλύβδωσε τον κόσμο με τρόπο που είχαμε δεκαετίες να δούμε», έγραψε ο αρχισυντάκτης του Time, Έντουαρντ Φέλσενταλ.


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε ο πλέον αναπάντεχος ήρωας καθώς από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή έδειξε ότι μπορεί να μετατραπεί σε ηγέτη.
Από ηθοποιός που αγαπήθηκε για τον τηλεοπτικό ρόλο του αδέξιου καθηγητή Ιστορίας σε λύκειο που γίνεται πρόεδρος της χώρας με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς και τελικά εξελέγη πρόεδρος με ακριβώς την ίδια ατζέντα, εν μία νυκτί ένωσε τους Ουκρανούς.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, χαρακτήρισε τον πόλεμο ως αγώνα ενός φιλειρηνικού λαού που αναζητά την ελευθερία του από την τυραννία.
Δύο αποφάσεις που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο ήρθαν να καθορίσουν το στυλ του. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, οι δυτικές δυνάμεις και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ήταν σίγουροι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάμβαναν γρήγορα το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, και περίμεναν πως η κυβέρνηση της χώρας θα υποχωρήσει.
Αντίθετα, ο κ. Ζελένσκι έμεινε στην πόλη ως σύμβολο αντίστασης με τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν τους Ρώσους εισβολείς.
Η πρώτη του ατάκα που τον έκανε να ξεχωρίσει ήταν η χαρακτηριστική απάντηση στις φήμες ότι υπήρχε σχέδιο διαφυγής του από την Ουκρανία με τη βοήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών: «Δεν χρειάζομαι ταξί, πυρομαχικά χρειάζομαι».
Η δεύτερη απόφαση ήταν να ξεκινήσει τα βραδινά διαγγέλματα που μεταδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, σε ένα λίγο πριν ξεκινήσει η εισβολή, ο κ. Ζελένσκι κάλεσε τον κόσομο να «ακούσει τη φωνή της λογικής», προσθέτοντας πως: «ο ουκρανικός λαός θέλει ειρήνη».
Σε ένα δεύτερο, που παραδόθηκε τη νύχτα που οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν το Κίεβο, υπογράμμισε πως «ο Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου. Θέλει να καταστρέψει τη χώρα μας και όλα όσα χτίζουμε, αλλά γνωρίζουμε τη δύναμη του ουκρανικού λαού».
Έκτοτε, ο κ. Ζελένσκι από το γραφείο του στο Κίεβο εκφώνησε μια σειρά από ομιλίες που προβλήθηκαν μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεδιάσκεψης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο βρετανικό κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και πολλές άλλες χώρες της Δύσης, ζητώντας στρατιωτική υποστήριξη και ευχαριστώντας τα κράτη που στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας στον αγώνα της για ελευθερία.

Ακόμη και η εμφάνισή του – με χακί παντελόνι, αρβύλες, πράσινο μπλουζάκι και μούσι – έχει γίνει σήμα κατατεθέν, ενισχύοντας την εικόνα του ως «πολιτικού – στρατιώτη».

Δείτε βίντεο του TIME

Ποιοι άλλοι έχουν τιμηθεί από το TIME
Ο Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX και νέος ιδιοκτήτης του Twitter, κέρδισε τον συγκεκριμένο τίτλο πέρυσι.

Άλλοι νικητές ήταν η Άνγκελα Μέρκελ το 2015, ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, η Γκρέτα Τούνμπεργκ το 2019 και ο Τζο Μπάιντεν μαζί με την Καμάλα Χάρις το 2020.

Share.

Comments are closed.