Η Σουηδία απέλασε μέλος του PKK στην Τουρκία – Η ανίδραση του Απόστολου Δοξιάδη

0

Ένα μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK),  που είχε καταδικαστεί στην Τουρκία, απελάθηκε από τη Σουηδία, και επέστρεψε προχθές τη νύχτας στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει τη Στοκχόλμη, προκειμένου να άρει την αντιρρήσεις της για ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το επίσημο τούρκικο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μαχμούτ Τατ είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 6,5 ετών ως μέλος του PKK, μιας οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αφού συνελήφθη από τη σουηδική αστυνομία και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης στη Μέλνταλ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία με αεροπλάνο», μετέδωσε το πρακτορείο.
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah ο Τατ οδηγήθηκε σήμερα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Το Anadolu ανέφερε πως ο άνδρας, που έφθασε στη Σουηδία το 2015 για να διαφύγει από την εκτέλεση της ποινής του, είχε καταθέσει εκεί αίτημα ασύλου το οποίο όμως “απορρίφθηκε”.
Η τύχη ορισμένων Κούρδων υπηκόων της Τουρκίας που έχουν εξοριστεί ή καταφύγει στη Σουηδία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Φινλανδία, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Άγκυρα ώστε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία μπλοκάρει τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας από τον Μάιο, ζητώντας την απέλαση πολλών από αυτούς, οι οποίοι κατηγορούνται ως συμπαθούντες ή μαχητές κουρδικών κινημάτων που κατατάσσονται στις «τρομοκρατικές οργανώσεις»” στην Τουρκία ή ως προσκείμενοι του κινήματος  FETO του ιερωμένου Γκιουλέν που φέρεται από τις αρχές να ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Η νέα κυβέρνησης της Σουηδίας διεύρυνε πρόσφατα αυτές τις ανταλλαγές και, αυτήν την εβδομάδα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε πως οι δύο χώρες έχουν κάνει “θετικά βήματα”, δηλώνοντας χαρ;ακτηριστικά: «Η νέα κυβέρνηση στη Σουηδία είναι πιο αποφασισμένη από την προηγούμενη και το υποδεχόμαστε αυτό με ικανοποίηση»
«Έκαναν νομοθετικές αλλαγές και όλο αυτό συνιστά θετική πρόοδο», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Σοκάρει η είδηση λέει ο Απόστολος Δοξιάδης
«Αναφέρεται από το πρωί ότι η Σουηδία έστειλε ύστερα από 7 χρόνια στην Τουρκία τον Κούρδο φυγά Mahmut Tat. Ο Ερντογάν είχε βάλει όρο την επιστροφή του για να δεχθεί να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Η είδηση σοκάρει. Μου κάνει μόνο εντύπωση ότι δεν την έχω δει σε μη-τουρκικά ΜΜΕ», γράφει χθες σε ανάρτησή του στο twitter, o γνωστός μαθηματικός, συγγραφέας και διανοητής, Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος έδωσε μάχες για την ασυλία των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητούσαν άσυλο από την Ελληνική Δημοκρατία. 


Και συνεχίζει σε άλλη ανάρτησή τους:

Share.

Comments are closed.