Politico: «Γεια σας και αντίο» για το επεισόδιο με τον Δένδια στην Τρίπολη της Λιβύης

0

Το αμερικάνικο περιοδικό Politico αναφέρεται στο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Το Politico εκτιμά ότι «πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις» Ελλάδας και διοίκησης της Τρίπολης.
«Γεια σας και αντίο: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσγειώνεται στην Τρίπολη και φεύγει αμέσως μετά», είναι ο τίτλος του άρθρου, που αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν τον Νίκο Δένδια να αποφασίσει την άμεση αποχώρησή του και να μην κατέβει από το αεροσκάφος.
«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη; Όταν ο κορυφαίος εμπλεκόμενος πολιτικός δεν κατεβαίνει καν από το αεροπλάνο και απογειώνεται ξανά», γράφει η Nektaria Stamouli στο δημοσίευμα της.
«Αυτό συνέβη την Πέμπτη, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης, ενημερώθηκε ότι η ομόλογός του -που έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία- τον περίμενε και διέταξε τον πιλότο να απογειωθεί ξανά», προσθέτει στο άρθρο της.
«Η γρήγορη διπλωματική ανατροπή πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και διοίκησης της Τρίπολης», σημειώνει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη είναι διαιρεμένη εδώ και χρόνια μεταξύ της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (Government of National Accord) (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ (Fayez al-Sarraj), και τον επαναστάτη στρατάρχη Χαλίφα Χατάρ (Khalifa Haftar), ισχυρό άνδρα της Ανατολής με έδρα τη Βεγγάζη και ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (Libyan National Army) (LNA).
Οι στενοί δεσμοί της Τουρκίας με το GNA
Το Politico συνεχίζει γράφοντας ότι «η Τουρκία, ο παραδοσιακός εχθρός της Ελλάδας, έχει στενούς δεσμούς με το GNA, και η Άγκυρα της έχει προμηθεύσει εξοπλισμό και πληροφορίες, βοηθώντας στην αποτροπή της εκστρατείας του Χάφταρ να καταλάβει την πρωτεύουσα».
Το δημοσίευμα του Politico υπενθυμίζει ότι τον περασμένο μήνα, η Τουρκία υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοιχτά της λιβυκής ακτής – χωρίς να διευκρινίσει εάν οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε ύδατα νότια της Ελλάδας, όπου η Αθήνα λέει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται.
«Σε αυτό το ταξίδι, ο κ. Δένδιας σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί μόνο τη Βεγγάζη, αλλά η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη επέμενε να προσγειωθεί. Ο Έλληνας υπουργός συμφώνησε, αλλά με έναν όρο, σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους: να συναντήσει μόνο τον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα. Ο Δένδιας δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τη Νάιλα Μανγκούς (Najla Mangoush), υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για τις έρευνες με την Τουρκία».
Αυτό ήταν το Σχέδιο Α.
Το άρθρο του Politico συνεχίζει: «Ο Δένδιας χρειαζόταν ένα γρήγορο Σχέδιο Β όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο αεροδρόμιο και ένα μεγάλο πλήθος φωτογράφων τον περίμενε. Επίσης, τον περίμενε η Μανγκούς
«Γρήγορος σαν αστραπή, ο Δένδιας στροβίλισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος κινητήρα αεροπλάνου και δείχνοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει.» περιγράφει το Politico.
Οι Λίβυοι «υπέθεσαν ότι αν εμφανιζόταν κάποιος (αξιωματούχος), θα εξανάγκαζαν μια συνάντηση», δήλωσε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος.«Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, το αεροπλάνο του Δένδια έπρεπε να περιμένει περίπου μία ώρα στο διάδρομο πριν κατευθυνθεί προς τη Βεγγάζη, καθώς ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης του.
Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει: «Σε μια αιφνιδιαστική κατάσταση… ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο του και επέστρεψε εκεί από όπου ήρθε χωρίς καμία εξήγηση», ανέφερε το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι «λυπάται αυτή τη συμπεριφορά και θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης».

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του δημοσιογράφου Nektaria Stamouli του αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «Hello, goodbye: Greek minister lands in Tripoli, then immediately takes off again» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ

 

Share.

Comments are closed.