Νίκος Τσούλιας*: 17 Νοέμβρη 1973: σύμβολο κοινωνικών αγώνων!

0

Είναι ιστορικό γεγονός αλλά δεν καταχωρείται μόνο στο παρελθόν. Είναι πολιτικό σύμβολο: Έχει ιδεολογική διάσταση. Νοηματοδοτεί περιεχόμενο και προσανατολισμό προοδευτικής συλλογικής δράσης. Απαιτεί αγώνες για τη δημοκρατία.
Το τρίπτυχο «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει διαχρονικό, γιατί είναι αστείρευτη πηγή διαρκούς κοινωνικής ανέλιξης. Σήμερα, που η χώρα μας δοκιμάζεται από την πολύχρονη κρίση και από αντικοινωνικές κυβερνητικές πολιτικές, ο αναστοχασμός ως προς τις ουσιαστικές πολιτικές επιλογές τίθεται επιτακτικά.
Ο νέος πόλεμος στην Ευρώπη, οι εντάσεις στη διεθνή σκηνή με τις γεωστρατηγικές ανακατατάξεις και η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας διαμορφώνουν ένα σκηνικό που πλήττει την υπόθεση της Ειρήνης.
Παράλληλα, η ακραίας μορφής συσσώρευση πλούτου σε λίγα οικονομικά κέντρα, ο διάχυτος νεοφιλελευθερισμός, ο ακραίος συντηρητισμός, οι πολλαπλές μορφές ρατσισμού και οι όλο και πιο βαθιές και εντεινόμενες ανισότητες συνθέτουν ένα περιβάλλον, στο οποίο δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμιά αντίληψη ιδιώτευσης.
Το Πολυτεχνείο είναι ένας ύμνος στη συλλογικότητα, στην κοινή δράση των εργαζόμενων, στους δημοκρατικούς αγώνες, στα κοινωνικά κινήματα, στις προοδευτικές πολιτικές. Είναι ευθύνη!
Σήμερα δοκιμάζεται η κοινωνία μας και ο λαός μας από τις ακραίες συντηρητικές πολιτικές της Ν.Δ. Η ακρίβεια και η φτωχοποίηση όλο και πιο ευρέων κοινωνικών στρωμάτων «δεν πέφτουν από τον ουρανό». Είναι αποτέλεσμα της σκληρής ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Η ενεργειακή κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική των υπερκερδών που χαρίζει το «Μαξίμου Α.Ε.» στις μεγάλες εταιρείες με τον πιο προκλητικό τρόπο.
Αλλά έχουμε και τα προβλήματα που δημιουργεί μονομερώς η ίδια η Ν.Δ. Έχουμε πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία. Οι υποκλοπές έχουν γίνει βασικό στοιχείο της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης. Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη με το ιταμό επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας είναι σημείο πρωτόγνωρης αντιδημοκρατικότητας για τη μεταπολίτευση. Ποτέ άλλοτε δεν συνέβη κάτι ανάλογο για αρχηγό κόμματος! Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύβεται…
Οι προκλήσεις των καιρών μας είναι πολλαπλές και απαιτητικές. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία μια προοδευτική πολιτική για τη χώρα μας. Μια πολιτική που μπορεί να καρποφορήσει μόνο μέσα από μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατική ιδεολογική πρόταση. Είμαστε αντίθετοι στην τοξική και διχαστική αντιπαράθεση του νεοφιλελευθερισμού και του λαϊκισμού. Είναι μια στείρα κομματική επιλογή, που υπονομεύει την ουσία της πολιτικής και του κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Προτεραιότητα του κόμματός μας είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, ενός κράτους δικαίου, που θα εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία και παιδεία και θα θέτει σε προοπτική την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, με τον κόσμο της εργασίας στο προσκήνιο. Για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για κοινωνική ασφάλιση.
Για εμάς η κοινωνική δικαιοσύνη μαζί με την ελευθερία και την ισότητα είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας πρότασης.
Πρόταγμά μας η Παιδεία, δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική, σύγχρονη. Ένα σχολείο του πολιτισμού και της διαπαιδαγώγησης. Μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει διαμορφώσει μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Η Ν.Δ. προσφέρει αντιμεταρρυθμίσεις και αποδόμηση της εκπαίδευσης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσφέρει λαϊκισμό.  
Έχουμε διαμορφώσει έναν ισχυρό πυρήνα για την παιδεία. έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση. Έχουμε εξειδικεύσει αρκετά εκπαιδευτικά ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για να έχει προοπτική δεν μπορεί παρά να έχει κοινωνική δυναμική, να εκφράζει ένα μορφωτικό ρεύμα. Κρίσιμη επιλογή για το κόμμα μας είναι ο μετασχηματισμός της σημερινής Οικονομίας της Πληροφορίας (που είναι σκληρή πολιτική του νεοσυντηρητισμού) σε Κοινωνία της Γνώσης.  

* Ο Νίκος Τσούλιας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και νυν Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚΚίνημα Αλλαγής

Πατήστε εδώ και δείτε τα 218 προηγούμενα άρθρα του Νίκου Τσούλια

Share.

Comments are closed.