Έλον Μασκ: Θέλει να φτιάξει μία «εφαρμογή για τα πάντα» και σε αυτό θα τον βοηθήσει το Twitter

0

Ο Έλον Μασκ σκέφτεται να δημιουργήσει μια «εφαρμογή για τα πάντα», έπειτα από την εξαγορά της Twitter Inc.
Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla ολοκλήρωσε την εξαγορά της Twitter Inc. έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη, όμως, σύμφωνα με το Reuters, δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη το σχέδιο δράσης του για τον τρόπο που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την επιδραστική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ιδέα της «εφαρμογής για τα πάντα», που συχνά αναφέρεται ως «σούπερ εφαρμογή/super app», είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ασία και εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να πετύχουν με κάτι τέτοιο.

Τι είναι το «super app»
Το «super app» ή αυτό που αναφέρει ο Μασκ ως «εφαρμογή για τα πάντα», περιγράφεται ως «ελβετικός σουγιάς» των εφαρμογών για κινητά, καθώς μπορεί να προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών για τους χρήστες, όπως μηνύματα, κοινωνική δικτύωση, πληρωμές και εμπορικές αγορές.

Αυτού του τύπου οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ασία, καθώς το κινητό αποτελεί την κύρια μορφή πρόσβασης στο διαδίκτυο για πολλούς ανθρώπους εκεί, όπως έγραψε πέρυσι ο Σκοτ Γκάλογουει, καθηγητής μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συν-οικοδεσπότης του τεχνολογικού podcast, «Pivot».
Το κινεζικό super app «WeChat» έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες μηνιαίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών στην Κίνα. Οι χρήστες μπορούν μέσω της εφαρμογής να καλέσουν ταξί, να στείλουν χρήματα σε φίλους και συγγενείς ή να κάνουν πληρωμές σε καταστήματα. Επιπλέον, το 2018, ορισμένες κινεζικές πόλεις άρχισαν να δοκιμάζουν το WeChat για ένα ηλεκτρονικό σύστημα αναγνώρισης που θα συνδεόταν με τους λογαριασμούς των χρηστών, σύμφωνα με την South China Morning Post.
Το Grab, μια κορυφαία «εφαρμογή για τα πάντα» που είναι διαθέσιμη σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, προσφέρει παράδοση φαγητού, μεταφορά με αυτοκίνητο, παράδοση πακέτων κατά παραγγελία και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και επενδύσεις.

Γιατί θέλει να φτιάξει ο Μασκ ένα «super app»;
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωτοαπαντήσεων με υπαλλήλους του Twitter τον Ιούνιο, ο Μασκ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη εφαρμογή με το WeChat εκτός Ασίας.

«Βασικά, στην Κίνα, ζείτε στο WeChat», είπε, προσθέτοντας ότι βλέπει την ευκαιρία στη δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής.
Η προσθήκη περισσότερων εργαλείων και υπηρεσιών στο Twitter θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον Μασκ να πετύχει τους υψηλούς αναπτυξιακούς του στόχους για την εταιρεία. Ο Μασκ είχε αναφέρει πως ήθελε να αυξήσει τους χρήστες του Twitter από 237 εκατομμύρια χρήστες σε «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο».
Ο Μασκ και τα μέλη του στενού του κύκλου έχουν αναφέρει πολλές φορές την ιδέα της προσθήκης ψηφιακών πληρωμών στο Twitter. Ο δισεκατομμυριούχος είχε συζητήσει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης blockchain στο Twitter, αν και αργότερα φάνηκε πως αποφάσισε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε αποτέλεσμα.
Ωστόσο, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance, το οποίο έχει επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στην εξαγορά του Twitter (μέσω του Μασκ), έχει δημιουργήσει μια ομάδα, η οποία ερευνά τους τρόπους που θα μπορούσε το blockchain και τα κρυπτονομίσματα να είναι χρήσιμα στο Twitter, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας.

Το έχουν δοκιμάσει κι άλλοι, όμως έχουν αποτύχει
Η μητρική εταιρεία του Snapchat, Snap Inc., εισήγαγε στο παρελθόν μια υπηρεσία πληρωμών peer-to-peer, που ονομάζονταν Snapcash, όμως τερμάτισε τη λειτουργία της το 2018. Παράλληλα είχε προωθηθεί στον τομέα των παιχνιδιών για κινητά, όμως πρόσφατα αποφάσισε να διακόψει και αυτήν τη δραστηριότητα ως μέρος των σχεδίων μείωσης του κόστους.

Το Facebook και το Instagram της Meta Platform Inc. επίσης έχουν προσπαθήσει να επεκταθούν, πέρα από την κοινωνική δικτύωση και την ανταλλαγή μηνυμάτων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Share.

Comments are closed.