La Repubblica: Ο Μακρόν προτείνει τον φίλο του τον Ντράγκι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ

0

Ένα δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων χωρίς διπλωματικούς συμβούλους και προσωπικό φαίνεται πως άναψε φωτιές στη συζήτηση για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ καθώς η La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να θέλει στη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ τον Μάριο Ντράγκι.
Οι δύο τους είναι “φίλοι”, διαβεβαιώνουν όσοι βρίσκονται κοντά στον Ιταλό πρωθυπουργό και στο Palazzo Chigi εξηγούν τη συνάντηση ως απόδειξη της “μεγάλης αμοιβαίας εκτίμησης” μεταξύ των δύο.
Στο Παρίσι, πολλοί πιστεύουν ότι το υψηλό θεσμικό προφίλ του πρώην τραπεζίτη αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για πιθανές διεθνείς αποστολές. Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που θα διοριστεί τον Ιούνιο, είναι μία από τις επιλογές που αναφέρονται στο περιβάλλον του Μακρόν, γράφει η La Repubblica.
Πάντως την παραμονή της συνάντησης δεν είχε διαρρεύσει το επίσημο πρόγραμμα της συνάντησης. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τους δύο άνδρες να μιλήσουν για το μέλλον. Να μιλήσουν για την Ιταλία μετά τον Μάριο Ντράγκι και για τη σχέση που θα πρέπει να προσπαθήσει να συνάψει ο Μακρόν με την Τζόρτζια Μελόνι, αλλά  και για το τι θα κάνει τώρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ έχει παραταθεί εκτάκτως έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από σχετική πρόταση των ηγετών των 30 χωρών – μελών της Συμμαχίας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ με σπουδές στα οικονομικά ήταν ηγέτης του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και θήτευσε ως πρωθυπουργός της χώρας σε δύο περιόδους, το 2000-01 και το 2005-13, προτού αναλάβει επικεφαλής του μηχανισμού του ΝΑΤΟ έναν χρόνο μετά. Έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Ενέργειας στη Νορβηγία.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των δημοσιογράφων Anais Ginori και Serenella Mattera της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica με τίτλο «Cena traamiciallEliseo: Macron sonda Draghi per la Nato», στα ιταλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.