Παρουσίαση βιβλίου Γ. Ευαγγελάτου με τίτλο «Αθώος με όλα τα γράμματα κεφαλαία» – Μια πραγματική δικαστική πλάνη [Βίντεο]

0

 «Η Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και γι’ αυτό δικαιούται να σφάλλει. Όταν όμως ένας αθώος καταδικάζεται και μπαίνει άδικα στη φυλακή, δεν είναι σφάλμα. Είναι έγκλημα! Μια ποινή που σου επιβάλλεται χωρίς να έχεις διαπράξει κανένα έγκλημα, στην ουσία δεν τελειώνει ποτέ (…) Χάνεις την πίστη σου στη Δικαιοσύνη, χάνεις την πίστη σου στην ίδια τη ζωή».
Το παραπάνω απόσπασμα είναι ένα από τα πολλά που διαβάστηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου Γιάννη Ευαγγελάτου «Αθώος με όλα τα γράμματα κεφαλαία».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν, στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Νεαπόλεως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου και οι Νομικές Εκδόσεις ΝΟΜΟΡΑΜΑ ΝΤ.
Το βιβλίο, που είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία, μιλά για τον Σάββα «που δεν ήταν εν αμφιβολία αθώος, ήταν αθώος με όλα τα γράμματα κεφαλαία» σύμφωνα με τον συγγραφέα. «Μια ιστορία που σίγουρα, δυστυχώς, δε θα είναι η μοναδική. Κι άλλοι αθώοι, κάπου, κάποτε, θα κρίθηκαν ένοχοι, θα καταδικάστηκαν και θα εξέτισαν ή θα εκτίουν ακόμα την ποινή τους στη φυλακή», όπως γράφει σχετικά.
Στην πρώτη παρουσίασή του, στη Νεάπολη, ο αληθινός πρωταγωνιστής ήταν εκεί, μαζί με τους δικούς του ανθρώπους που δεν έπαψαν λεπτό να τον πιστεύουν. Κι ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε δικαιωμένος μετά τον πολύχρονο δικαστικό Γολγοθά του.
Ήταν 24 ετών όταν ενεπλάκη σε πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο. Προφυλακίστηκε προσωρινά μέχρι τη δίκη, αθωώθηκε πρωτόδικα, καταδικάστηκε στο εφετείο και φυλακίστηκε ξανά.
Δεν έπαψε ποτέ να επιμένει πως ήταν αθώος αλλά παρέμεινε πίσω από τα σίδερα των φυλακών σχεδόν 4 χρόνια. Κι αν γύριζε τον χρόνο πίσω σ’ εκείνη τη μοιραία μέρα, όπως λέει, δεν θα άλλαζε το παραμικρό γιατί η συνείδησή του ήταν και είναι καθαρή.
Για τον κ. Ευαγγελάτο ήταν ένα χρέος δικαστικής τιμής, που εκπληρώθηκε απέναντι σ’ έναν άνθρωπο όχι εν αμφιβολία αθώο, αλλά αθώο με όλα τα γράμματα κεφαλαία… όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου του που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
«Δεν φοβάσαι να λες ότι είναι αληθινή ιστορία;» είναι το ερώτημα πολλών αναγνωστών, είπε ο κ. Ευαγγελάτος. «Ο Δικαστής δεν πρέπει να φοβάται όταν ακολουθεί και λειτουργεί με τη συνείδησή του. Και η συνείδησή μου, μού επέβαλε να γράψω αυτό το βιβλίο» τόνισε.
«Ήθελα πάντα να το γράψω γιατί ήθελα και να δικαιώσω, έστω και με αυτό τον τρόπο, τον κατηγορούμενο που καταδικάστηκε άδικα, χάνοντας όχι μόνο χρόνια, αλλά και την πίστη του στη Δικαιοσύνη, κάτι που σου κλονίζει την ίδια τη ζωή. Το να καταδικαστεί ένας αθώος δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά είναι τραγικό και μία φορά να συμβεί», δήλωσε.
«Δεν είμαι συγγραφέας, προσπαθώ και εγώ να βρω τρόπους με τη βοήθεια και των δικηγορικών συλλόγων και εδώ στο Λασίθι που τώρα υπηρετώ και παλαιότερα στα Χανιά, να βρίσκουμε αφορμές να βοηθάμε φορείς που έχουν ανάγκη» συμπλήρωσε.
Σημείωσε δε ότι για να μην συμβαίνουν άλλες τέτοιες αληθινές ιστορίες με αθώους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, θα πρέπει και η ίδια η πολιτεία να βοηθήσει τους δικαστές να κάνουν το χρέος τους.
«Η πολιτεία προσπαθεί, αλλά χρειάζεται να προσπαθήσει να βελτιώσει κι άλλο την απονομή και τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Ευαγγελάτος.
Πρόσθεσε ότι αυτό είναι και το «μήνυμα» που θέλουν περάσουν οι δικαστές – αναφερόμενος σε ελλείψεις σε δικαστές, γραμματείς, αίθουσες και κάνοντας λόγο για ανάγκη ενίσχυσης του δικαστικού σώματος.
«Και από την πλευρά μας, οι δικαστές να κάνουμε το χρέος μας και να δίνουμε και την ψυχή μας για να αποδοθεί το δίκαιο του πολίτη – και αυτό που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων δικαστών», πρόσθεσε.
Ο Σάββας του βιβλίου, σήμερα είναι ελεύθερος. Η οικογένειά του μάτωσε οικονομικά και ψυχικά αλλά παρέμεινε βράχος στο πλευρό του. Η μεγαλύτερη απώλεια σ’ αυτή τη μάχη ήταν, όπως λέει, ο θάνατος του πατέρα του πριν τον δει να σπάει οριστικά τα δεσμά του. Ο ίδιος, όμως, δεν κρατάει κακία σε κανέναν.
Με εισιτήριο αυτή τη νουβέλα της νομικής λογοτεχνίας, ο νεαρός φορτσάρει πλέον για το ταξίδι της ζωής… Κι ο συγγραφέας και πρόεδρος πρωτοδικών Λασιθίου στέλνει μηνύματα ηχηρά για τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης, επαναλαμβάνοντας εμφατικά, ωστόσο, πως ιστορίες σαν κι αυτή αποτελούν την εξαίρεση.
Όλα τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν για τη στήριξη του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος».

Δείτε βίντεο του ΚΡΗΤΗ TV από την παρουσίαση του βιβλίου

Share.

Comments are closed.