«Βόμβα» από τη Βουλή της Λιβύης: Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

0

Το λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες, ως «παράνομη» επικαλούμενη την έλλειψη έγκρισης από το νομοθετικό σώμα της Λιβύης, σύμφωνα με το «Libya Update».


Το «Libya Update» μετέδωσε ότι το λιβυκό κοινοβούλιο είπε πως η συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το «δικαίωμά της για το πετρέλαιο».


Επιπλέον, ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Αούν καταγγέλλει την κυβέρνηση που αναθέτει στον Υπουργό Οικονομίας καθήκοντά του για «να περάσει ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη».


Γιατί εμφανίζεται αυτή η κατάσταση σήμερα;
Υπενθυμίζεται ότι μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι και τις εκλογές του 2014, η Λιβύη χωρίστηκε στα δύο, με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ διοίκηση με έδρα την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, να συγκρούεται με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και τον συνασπισμό στρατευμάτων και μαχητών γνωστών ως Εθνικός Στρατός της Λιβύης στα ανατολικά.

Τον Οκτώβριο του 2020 επήλθε κατάπαυση του πυρός έπειτα από διεθνή διαμεσολάβηση, οδηγώντας σε μια νέα μεταβατική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος υποτίθεται ότι θα καθοδηγούσε τη χώρα προς τις εκλογές στα τέλη του 2021. Όμως η ψηφοφορία αναβλήθηκε εν μέσω νομικών διαφορών και ο Ντμπέιμπα παρέμεινε, εξοργίζοντας τους βουλευτές στα ανατολικά, οι οποίοι διόρισαν έναν αντίπαλο πρωθυπουργό, τον Fathi Bashagha, με έδρα την
Ο Ντμπέιμπα, ο οποίος έχει ορκιστεί να μην παραιτηθεί μέχρι να διεξαχθούν εκλογές, επωφελείται από την τουρκική υποστήριξη και έχει εδραιώσει τον έλεγχό του στην πρωτεύουσα εκδιώκοντας πολιτοφυλακές που θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του. Ο Bashagha, πρώην αρχηγός ασφαλείας, πιέζει με τον δικό του τρόπο για εγχώρια και διεθνή νομιμότητα.
Ο Χαφτάρ εξακολουθεί να ελέγχει την ανατολική Λιβύη και είναι σε θέση να κινητοποιήσει μια αρκετά μεγάλη δύναμη μάχης. Ο κοινοβουλευτικός πρόεδρος της ανατολικής περιοχής, Aguila Saleh, υπήρξε ένθερμος αντίπαλος του Ντμπέιμπα.

Τουρκία-Λιβύη: Υπέγραψαν δύο μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο
Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναφέρει ότι υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά. Συζητήσαμε τα βήματα για πολιτική λύση και τις σχέσεις μας. Υπεγράφησαν 2 μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.


Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι η φερόμενη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προβλέπει την εκμίσθωση στην Άγκυρα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Τουρκία στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας.
«Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Τρίπολη για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και στον τομέα του φυσικού αερίου», τόνισε ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Νέκλα Μανγκούς.
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.
«Εργαζόμαστε επίσης για να ξεκινήσει ξανά πτήσεις η ΤΗΥ. Χαιρετίζουμε τα βήματα που έγιναν από τη λιβυκή πλευρά σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα στα αεροδρόμια» συμπλήρωσε.

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας στην επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Λιβύη
Σχολιάζοντας το ζήτημα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τόνισαν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά.

Σημείωσαν, ακόμη, ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της, ενώ υπογράμμισαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
«Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Share.

Comments are closed.