Η Ζέφη Δημαδάμα* εκπρόσωπος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Πρωτοβουλία “Just Transition Alliance”

0

Οι επικεφαλής της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Οργανισμών για τη δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση στην  Ευρώπη  “Just Transition Alliance”  βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες 28 Σεπτεμβρίου σε μια ιδιαιτέρα εποικοδομητική συζήτηση.
Αναλαμβάνοντας ως εκπρόσωπος εκ μέρους των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) στην Πρωτοβουλία “Just Transition Alliance”  είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα προωθηθούν καλύτερα οι κλιματικοί στόχοι και θα επιτευχθεί ταυτόχρονα η κλιματική μετάβαση με κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα σε τόσο αβέβαιους καιρούς.
Όμως οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ισότιμη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον. Η υποστήριξη των πρωτοβουλιών των γυναικών και η πρόσβασή τους σε πόρους μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη δράση για το κλίμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.
Τα στερεότυπα είναι ισχυρά και επιβεβαιώνονται καθώς μόνο το 1,5% της εξωτερικής αναπτυξιακής βοήθειας που σχετίζεται με το κλίμα συμπεριέλαβε την ισότητα των φύλων ως πρωταρχικό στόχο.
Από την πλευρά των Γυναικών του PES, αυτός είναι ο ρόλος μας: να διαμορφώσουμε τις πολιτικές του φύλου εντός και εκτός του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ώστε να διασφαλίσουμε τους όρους  μιας ισχυρής κοινωνικής και φεμινιστικής ατζέντας.
Διότι δεν υπάρχει προοδευτική, σοσιαλιστική πολιτική χωρίς την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών-γυναικών. Ως εκ τούτου, το φύλο και το κλίμα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ζέφη Δημαδάμα , Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα , PesWomen,  κλιματική αλλαγή, κλιματικοί στόχοι , γυναίκες , στερεότυπα , ισότητα φύλων , σοσιαλιστική πολιτική , ευρωπαϊκή πολιτική, Just Transition Alliance

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,  αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρόεδρος της ΕΓΕ Αθήνας

Share.

Comments are closed.