Politico: “Όχι” της Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου  φυσικού αερίου από τη Ρωσία – Μπλόκο από το Βερολίνο

0

Αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ – και τις αντίθετες φωνές στο ίδιο της το σώμα – η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) αποφάσισε να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το Politicoμε τίτλο «ENERGY CRISIS» στο Brussels Playbook.
Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής Ditte Juul-Jørgensen είχε αναλάβει να μεταφέρει τα νέα σε συνάντηση πρεσβευτών την Τετάρτη. Αντί για ανώτατο όριο, είπε η Juul-Jørgensen στους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα “non paper” με προτάσεις για κοινές αγορές.
Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν στο Politico ότι το Βερολίνο προειδοποίησε ιδιαίτερα την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο.
Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς.
Σε περίπτωση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  προτείνει το πλαφόν, το Βερολίνο εκτιμά ότι θα είναι πιο δύσκολο να το αποτρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης – ένας τοξικός συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι.
Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές – καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερβαίνουν πλέον η μία την άλλη και δεν θα ανεβάζουν τις τιμές.
Είτε πρόκειται για ανώτατο όριο τιμών είτε για κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο – οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές φυσικού αερίου μεταξύ τους. Κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών που έχουν την πολυτέλεια να υπερκαλύπτουν τις άλλες.

Share.

Comments are closed.