Διαδηλώσεις στο Ιράν: Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σε 76 καθώς εντείνεται η καταστολή – Έχουν συλληφθεί 23 δημοσιογράφοι [Βίντεο]

0

Τουλάχιστον 76 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια 11 ημερών ταραχών που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση της Mahsa Amini, λένε ακτιβιστές.
Το Iran Human Rights (IHR), μια οργάνωση με έδρα τη Νορβηγία, κατηγόρησε τις αρχές ότι χρησιμοποιούν δυσανάλογη βία και πραγματικά πυρομαχικά για να καταστείλουν τη διαφωνία.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 41, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μελών του προσωπικού ασφαλείας, και κατηγόρησαν τους «ταραχοποιούς».
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν επίσης συλληφθεί, 23 εκ των οποίων δημοσιογράφοι.
«Ο κίνδυνος βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης των διαδηλωτών είναι σοβαρός και η χρήση πραγματικών πυρομαχικών εναντίον διαδηλωτών είναι διεθνές έγκλημα», δήλωσε ο διευθυντής του IHR Mahmood Amiry-Moghaddam. «Ο κόσμος πρέπει να υπερασπιστεί τα αιτήματα του ιρανικού λαού για τα θεμελιώδη δικαιώματά του».
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί πολύ για τη βίαιη αντίδραση των αρχών και τις προέτρεψε να σεβαστούν το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Δείτε βίντεο του BBC που δείχνει πως η Mahsa Amini έγινε σύμβολο εξέγερσης στο Ιράν 

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 80 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Ιράν μετά την κηδεία του Mahsa Amini στις 17 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη Κούρδισσα από τη βορειοδυτική πόλη Σακέζ είχε επισκεφθεί την πρωτεύουσα Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου, όπου και συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών επειδή παραβίασε τον αυστηρό νόμο που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα.
Η Amini κατέρρευσε αφού μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης για να «εκπαιδευτεί» και πέθανε στο νοσοκομείο μετά από τρεις ημέρες σε κώμα.
Η αστυνομία είπε ότι η πέθανε αφού υπέστη ξαφνική καρδιακή προσβολή, αλλά η οικογένειά της το απέρριψε και ισχυρίστηκε ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς.


Οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας ηθών και του νόμου για το χιτζάμπ που πυροδότησε ο θάνατός της εξελίχθηκαν γρήγορα στην πιο σοβαρή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια το σιιτικό μουσουλμανικό ιερατικό κατεστημένο του Ιράν.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν γυναίκες να καίνε προκλητικά τις μαντίλες τους στις φωτιές και να κόβουν τα μαλλιά τους δημόσια σε επευφημίες και συνθήματα «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» και «Θάνατος στον δικτάτορα» – αναφερόμενες στον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Τη Δευτέρα, αναφέρθηκαν διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και σε πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Γιαζντ, στο κέντρο της χώρας, και της Ταμπρίζ και της Σαναντάι, στα βορειοδυτικά. Φοιτητές και καθηγητές σε περισσότερα από 20 πανεπιστήμια πραγματοποίησαν επίσης απεργία και αποχώρησαν από τις τάξεις τους.


Το Iran Human Rights δήλωσε ότι είχε καταγράψει 76 θανάτους διαδηλωτών σε 14 επαρχίες από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων 6 γυναικών και 4 παιδιών, αν και προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στο διαδίκτυο προκαλούν καθυστερήσεις στην αναφορά.
Τριάντα πέντε από τους θανάτους αναφέρθηκαν στις επαρχίες Μαζανταράν και Γκιλάν, βόρεια της Τεχεράνης, και 24 στις κουρδικές, βορειοδυτικές επαρχίες του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, του Κερμανσάχ, του Κουρδιστάν και του Ιλάμ, πρόσθεσε.
Το IHR είπε ότι βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που είχε λάβει επιβεβαίωσαν ότι πραγματικά πυρομαχικά εκτοξεύονταν απευθείας από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών – κάτι που οι ιρανικές αρχές έχουν αρνηθεί.


Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης τη συλλήψη περισσότερων από 1.200 ανθρώπων.
Η Επιτροπή Για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect JournalistsCPJ)που εδρεύει στις ΗΠΑ απαίτησε την απελευθέρωση 23 δημοσιογράφων και μπλόγκερ που είχαν συλληφθεί, καθώς και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.
«Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να αποσύρουν τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των δημοσιογράφων που αφηγούνται αυτή την κρίσιμη ιστορία και να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο που είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση του κοινού», ανέφερε η CPJ.

Δείτε βίντεο του Committee to Protect Journalists

 

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner