«Χαστούκι» από ΕΕ και ΗΠΑ στην Τουρκία: Να σταματήσει την επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας

0

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να σταματήσει την επιθετική ρητορική.
Λίγη ώρα μετά τις νέες απειλές προς την Ελλάδα που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας σε σύνοδο των προέδρων επαρχιών στην έδρα του κυβερνώντος AKP, σχεδόν παράλληλα με τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι η στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν θα σώσει την Ελλάδα, ήρθε η πρώτη αυστηρή απάντηση από η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Τουρκία να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών». Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική». Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».

ΗΠΑ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται
Νωρίτερα το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά δεν αμφισβητείται.

Χθές βράδυ απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νέντ Πράις είπε ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται» και κάλεσε τις δύο πλευρές να λύσουν τα θέματα με διάλογο.
Σε γραπτή του δήλωση που εστάλη στον Μιχάλη Ιγνατίου της ιστοσελίδας hellasjournal.com και στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένας Αργύρη, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Μητσοτάκης: Η Τουρκία είναι μόνη, έχει απέναντί της όλη την Ευρώπη και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ
Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στην Τουρκία. «Πριν μπούμε στη σημερινή ατζέντα, από την οποία θα ξεχώριζα τον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2023, αλλά και την ενημέρωση για τα ενεργειακά, δύο κουβέντες για τα εθνικά. Μάλλον, καλύτερα, μία κουβέντα. Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της» όσο και για τη φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις, να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός

Ερντογάν: Η στήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ δεν θα σας σώσει
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προθέσεις εκείνων που μας προκάλεσαν και μας επιτέθηκαν από την Ελλάδα. Αφενός δεν θα παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικότητα. Και αφετέρου δεν θα ενδώσουμε σε βρώμικα παιχνίδια. Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σε σύνοδο των προέδρων επαρχιών στην έδρα του κυβερνώντος AKP, για να προσθέσει ειρωνικά: «με αυτά απλά μπορείτε να κάνετε πατινάζ».

Και συνέχισε: «Η δύναμή μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα. Πιστεύετε ότι η υποστήριξη από την Αμερική και την Ευρώπη θα σας σώσει; Δεν μπορεί να σας σώσει».

Share.

Comments are closed.