Ρένια Ζαρκαδούλα*: Το στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας

0

Στον απόηχο μιας προεκλογικής ΔΕΘ των πολιτικών τερατογενέσεων όπως ακούσαμε και των εξαγγελιών που στην πλειοψηφία τους δε μπορούν να υλοποιηθούν η κοινωνία βρίσκεται πάλι στο…απόσπασμα. Τα προβλήματα παραμένουν, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός εξουθενώνουν τους πολίτες και η κυβέρνηση συνεχίζει να μην έχει στοχευμένη, συγκροτημένη και δίκαιη πολιτική. Τα μέτρα επιδοματικής φύσεως έχουν πρόσκαιρη διάρκεια και ανακούφιση και η άμβλυνση των  ανισοτήτων δεν επιτυγχάνεται με ευκαιριακά επιδόματα αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές, με ισχυρό κοινωνικό κράτος και με προοδευτική φορολόγηση του πλούτου.
Και επειδή η λήθη  είναι άσχημο πράγμα γιατί δύναται να σε οδηγήσει στα  ίδια μοιραία λάθη μην ξεχνάμε το όχι και πολύ μακρινό 2009 που η Νέα Δημοκρατία άφησε μια χώρα στα όρια της χρεοκοπίας και το μόνο που την απασχόλησε ήταν το σχέδιο της πολιτικής της απόδρασης για να έρθει ως “σωτήρας” της χώρας το 2019. Αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας με τις αυταπάτες του προγράμματος «Θεσσαλονίκη», επανήλθε με κρεσέντο παροχών ξεχνώντας τα πεπραγμένα του ως Πρωθυπουργός και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μιας και υποσχέθηκε την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν με την υπογραφή της κυβέρνησής του παραδόθηκαν στα funds οι δανειολήπτες.
Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  στρατηγικά επέλεξαν να αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο αφήνοντας τους πολίτες εκτεθειμένους στην ενεργειακή κρίση. Αμφότεροι είναι αντιληπτό ότι έχουν τον ίδιο πολιτικό λόγο, ο οποίος αλλάζει όταν αποκτήσουν την καρέκλα της εξουσίας. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν επέδειξε την ίδια συμπεριφορά, το οποίο πάντα ήταν  δύναμη υπευθυνότητας και σταθερότητας και παρόλα αυτά η παράταξη πέρασε δύσκολα τα τελευταία χρόνια έχοντας επωμιστεί δυσανάλογα το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Ο τόπος χρειάζεται πραγματική αλλαγή σελίδας και όχι διλήμματα. Η σοσιαλδημοκρατική πλατφόρμα θα αγκαλιάσει τις αγωνίες του ελληνικού λαού ιδιαίτερα τις ανάγκες των πιο ευάλωτων Ελλήνων, της νέας γενιάς, της μεσαίας τάξης, της παραγωγικής Ελλάδας μιας και σοσιαλδημοκρατική πολιτική σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού ζητήματος του δημογραφικού μέσα από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Άρα μιλώντας για σοσιαλδημοκρατία, μιλάμε για μια πολιτική εφαρμοσμένης αισθητικής με πράξεις και όχι λόγια. RES NON VERBA. Και τι σημαίνει στην πράξη κοινωνική δικαιοσύνη και βοήθεια στον πολίτη, σημαίνει π.χ μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενιαίο χαμηλό εισιτήριο για τη μεσαία τάξη, δωρεάν για τους φτωχότερους. Προτάσεις που το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του, όπως και για την κοινωνική κατοικία (που πρώτο ανέδειξε) έχοντας αφουγκραστεί τις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού. Και το στοίχημα της σοσιαλδημοκρατίας είναι σε μια εποχή αλλοτρίωσης και σύγχυσης να “αγγίξει” τον πολίτη, να “μιλήσει” την ίδια γλώσσα με αυτόν.
Δεν είναι τυχαίο που ένα πολιτικό ρεύμα όπως αυτό της Σοσιαλδημοκρατίας προκύπτει από φιλοσόφους και γνώστες ευρέων αντικειμένων ως αποτέλεσμα μίας “μέσης” λύσης στις ακραίες αντιπαραθέσεις σε εποχές που υπήρχε μονάχα το μαύρο ή το άσπρο.
Εμείς θέλουμε να αξιολογηθούμε από τους πολίτες για το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος. Συνεπώς όταν γίνουν εκλογές και ο ελληνικός λαός ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιλέγει ΠΑΣΟΚ και όχι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως τεχνηέντως αντίστοιχα διαδίδουν. Άλλωστε το σκάνδαλο των υποκλοπών αποδεικνύει ότι η παραδοσιακή σύγκρουση της σοσιαλδημοκρατίας απέναντι στη συντηρητική παράταξη είναι για θέματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας και συνεπώς διαψεύδει  όσους την τελευταία δεκαετία ταύτιζαν τη Δημοκρατική παράταξη με τη Ν.Δ.
Η χώρα χρειάζεται ισχυρή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και  ο προοδευτικός χώρος μπορεί να εκφραστεί μόνο από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Η δημοκρατική ανατροπή με ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη που θα παράγει εποικοδομητική πολιτική και όχι μηδενιστική είναι μονόδρομος, άλλωστε όποτε η παράταξη ήταν ισχυρή και περήφανη ο λαός είχε προοπτική.

* Η Ρένια Ζαρκαδούλα είναι δικηγόρος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Share.

Comments are closed.