Ιταλία: Σάρωσε ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός – Νίκη της νεοφασίστριας Μελόνι με 22% – 26% [exit poll]

0

Νίκη της δεξιάς και ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές στην Ιταλία δείχνουν τα exit poll που παρουσιάστηκαν λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας).
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Τζόρτζια Μελόνι, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερίζει την πλειοψηφία με διαφορά και θεωρείται βέβαιο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Ιταλίδα πρόεδρο του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας». Θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στην ιστορία της χώρας
Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τα exit poll, θα είναι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι, δεύτερο το «Δημοκρατικό Κόμμα» υπό τον Λέτα, τρίτο η «Λέγκα» του Σαλβίνι και τέταρτο το κόμμα του Μπερλουσκόνι «Φόρτσα Ιτάλια» που δεν φαίνεται να πιάνει τον στόχο του 10% που είχε θέσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai για τους δύο πόλους είναι:

  • Κεντροδεξιά 41-45%
  • Κεντροαριστερά 25,5% – 29,5%


Ανά κόμμα:

  • Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι) – 22-26%
  • Δημοκρατικό Κόμμα (Λέτα) – 17-21%
  • Κίνημα Πέντε Αστέρια (Κόντε) – 13,5-17,5%
  • Λέγκα (Σαλβίνι) – 8,5-12,5%
  • Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι) – 6-8%

Αναλυτικότερα:


Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, δημοσίευσε την αντίδρασή του στο Twitter, δηλώνοντας ότι η συμμαχία του έχει »σαφές πλεονέκτημα» τόσο στην Άνω όσο και στην Κάτω Βουλή.


Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2018, τα exit poll ήταν αρκετά κοντά στο τελικό αποτέλεσμα, πρέπει όμως να περιμένουμε και τις προβολές για την κατανομή των εδρών.
Σημειώνεται ότι μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση η Βουλή έχει 400 έδρες και η Γερουσία 200 έδρες.
Ως σήμερα τα δύο σώματα είχαν 630 και 315 έδρες αντίστοιχα, οι οποίες μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο έπειτα από δημοψήφισμα το 2020.
Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Share.

Comments are closed.