Καθώς οι ρωσικές απώλειες αυξάνονται στην Ουκρανία, ο Πούτιν εμπλέκεται περισσότερο στη στρατηγική του πολέμου

0

Πιο ενεργή εμπλοκή στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου στην Ουκρανία φέρεται να έχει το τελευταίο διάστημα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν απέρριψε μια στρατιωτική απόσυρση από την πόλη Χερσώνα, κάτι που οδήγησε σε πτώση του ηθικού των στρατευμάτων, που έχουν αποκοπεί από τις γραμμές ανεφοδιασμού. Η Χερσώνα είναι επίσης ένα από τα τέσσερα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη όπου διεξάγονται τα λεγόμενα δημοψηφίσματα για την προσχώρηση στη Ρωσία.
«Είναι πολύ νωρίς για μια πλήρη αξιολόγηση, αλλά μου είναι σαφές ότι η στρατηγική πρωτοβουλία έχει μετατοπιστεί στους Ουκρανούς», δήλωσε στους New York Times ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ (Mark A. Milley), πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως σε αυτό τον πόλεμο υπήρξε μια συνεχής αναντιστοιχία μεταξύ των πολιτικών στόχων του Πούτιν και των στρατιωτικών μέσων για την επίτευξή τους.
Η μεγαλύτερη στρατηγική εμπλοκή του Πούτιν φέρεται επίσης να έχει δημιουργήσει εντάσεις με τους στρατιωτικούς διοικητές, με τον ίδιο να τους λέει ότι οι όποιες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης είναι δικές του.
Ο Ρώσος πρόεδρος κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να αποφύγει ουκρανική νίκη στο πεδίο της μάχης, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω τη δημοτικότητά του πολέμου στο εσωτερικό. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο προσπαθεί να ανακτήσει το πάνω χέρι στη σύγκρουση, ανακοινώνοντας τη μερική κινητοποίηση στρατευμάτων αυτή την εβδομάδα.
Η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων πίσω από τον ποταμό Ντνίπρο θα ήταν επίσης μια κατηγορηματική αντίκρουση στο δημοψήφισμα του κ. Πούτιν εκεί για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η διεξαγωγή τέτοιων ψευδοδημοψηφισμάτων είναι βασικός στόχος της Μόσχας, δεδομένου ότι η προσάρτησή τους παραμένει μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Κιέβου.
Με τις διαφωνίες να αυξάνονται στη Ρωσία και τους επίστρατους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να αποφύγουν την κλήση, οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κ. Πούτιν πιστεύει ότι μια άλλη ουκρανική νίκη θα διαβρώσει περαιτέρω τη δημοτικότητα του, κάτι που δεν μπορεί να διακινδυνεύσει.
Τα βίντεο που αναρτήθηκαν ευρέως στο Twitter αυτές τις ημέρες, από τότε που ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση, δείχνουν θυμωμένους κληρωτούς να επιπλήττονται από Ρώσους αξιωματικούς. «Ο χρόνος παιχνιδιού τελείωσε!» φωνάζει ένας αξιωματικός σε ένα βίντεο που υπάρχει στο twitter. «Είστε στρατιώτες τώρα!»


Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον επικεφαλής της στρατιωτικής επιμελητείας. Ο στρατηγός Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ (Dmitry Vitalyevich Bulgakov) καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του υφυπουργού Άμυνας λόγω της «μετάθεσής του σε άλλη θέση», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Θα αντικατασταθεί από τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ ο οποίος «θα είναι υπεύθυνος για τον υλικοτεχνικό ανεφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων» πρόσθεσε.
Ο αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ (Mikhail Yevgenyevich Mizintsev), γνωστός και ως «Χασάπης», που υπηρετεί και ως διοικητής του ρωσικού εθνικού κέντρου για την άμυνα από το 2014, θεωρήθηκε ως ο υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη, ενώ ήταν αυτός που ζήτησε από τους στρατιώτες της Ουκρανίας να παραδοθούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μιζίντσεφ ήταν πιθανότατα αυτός που έδωσε την εντολή για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου, του δημοτικού θεάτρου, όπως και για την καταστροφή ολόκληρων περιοχών στη Μαριούπολη.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο των δημοσιογράφων Julian E. Barnes, Helene Cooper, Eric Schmitt και Michael Schwirtz της αμερικανικής εφημερίδας New York Times με τίτλο «As Russian Losses Mount in Ukraine, Putin Gets More Involved in War Strategy» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ 
Share.

Comments are closed.