Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά [Βίντεο]

0

Σε ηλικία 96 ετών έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Ειρήνη Παπά, από τις λίγες με καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.   
Λιτή, αρχαϊκή, δωρική μορφή, σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παπά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της. Γεννήθηκε το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου.
Η Ειρήνη Παπά γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων. Η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασικού δράματος, ενώ υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας. Έτσι άρχισε και η αγάπη της για το αρχαίο δράμα το οποίο αγαπούσε από μικρό κορίτσι
Η Ειρήνη Παπά το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά (1922-2018), με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε το επίθετό του, το οποίο προτιμούσε να γράφει με ένα «π».
Ξεκίνησε από την ηλικία των 15 ετών ως ραδιοφωνική παραγωγός, τραγουδίστρια και χορεύτρια σε διάφορες εκδηλώσεις. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τότε ονομαζόταν Εθνική Σχολή Κλασικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους όπως τους Γιώργο ΓληνόΝικόλαο ΠαρασκευάΛουκά ΚαρυντινόΠέλο ΚατσέληΔημήτρη Ροντήρη.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1948, στην επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι… Άνθρωποι», στη Λυρική Σκηνή, με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής. Στην αυτοβιογραφία του ο Αλέκος Σακελλάριος, γράφει ότι την πρωτοείδε στο Σύνταγμα. Λόγω της εμφάνισής της, της ένδυσης και του περπατήματος της του έμοιαζε σαν «ζωντανή Καρυάτιδα». Την παρουσίασε στον Φίνο και έπαιξε στην πρώτη της ταινία το 1948, που ήταν οι «Χαμένοι  άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου.
Το 1951 έγινε γνωστή διεθνώς με την κοινωνική δραματική ταινία «Νεκρή Πολιτεία»της Φίνος Φιλμ, που προβλήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του σκηνοθέτη Φρίξου Ηλιάδη και συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα (ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο) και διαδραματίζεται στον Μυστρά.
Πέρασε στην αθανασία ως χήρα στον «Ζορµπά», αντάρτισσα στα «Κανόνια του Ναβαρόνε», πρωταγωνίστρια στην «Ηλέκτρα» και στην «Αντιγόνη», σύζυγος του Κερκ Ντάγκλας στο «The Brotherhood», σύζυγος του Ρίτσαρντ Μπάρτον στην «Άννα των χιλιάδων ημερών». Ο παγκόσμιος Τύπος αποκάλεσε αρχαία Ελληνίδα θεά τη μελαχρινή καλλονή. Ανεξάρτητη, αγωνίστρια, χείμαρρος ταλέντου, δυναμική, ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας της, και οι υποκριτικές της ικανότητες προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων παραγωγών της εποχής. Το 1969 κερδίζει το Όσκαρ η ταινία «Ζ», στην οποία πρωταγωνιστεί. Ερμηνεύει την Ελένη στις «Τρωάδες» και την Κλυταιμνήστρα στην «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη, της απονέμεται ο τίτλος «Γυναίκα της Ευρώπης» για το σπουδαίο πολιτιστικό και πνευματικό της έργο. «Ποτέ δεν θέλησα να παίξω ρόλους αισθησιακών γυναικών», δηλώνει και στέκεται στο σανίδι του Μπρόντγουεϊ δίπλα στον Γιον Βόιτ, πρωταγωνιστώντας στο έργο «Εκείνο το καλοκαίρι, εκείνο το φθινόπωρο». Χορτασμένη από µια λαμπερή καριέρα, γεμάτη δόξα, έρωτα, ταξίδια και απολαύσεις, θεωρείται πρέσβειρα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. «Την ομορφιά σ’ τη δίνει ο Θεός, όχι ο χαρακτήρας σου. Βέβαια µου αρέσει που ήμουν όμορφη, αλλά εγώ αγαπώ τον χαρακτήρα µου. Τα πάω καλά µε µένα», δήλωνε στην Άννα Παναγιωταρέα.
Άλλες ταινίες όπου ερμήνευσε ρόλους ΕΊΝΑΙ «Άνω, κάτω και πλαγίως», «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι», «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» κ.ά.

Ανάκριση της Αντιγόνης και της Ισμήνης- Από την ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα με το Μάνο Κατράκη

H Ειρήνη Παπά στο Φρέντυ γερμανό το 1995

Σμαρούλα Γιούλη & Ειρήνη Παπά στο έργο «ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ» του 1948

Η Η αίγα της χήρας στη ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του 1964

Share.

Comments are closed.