Προελαύνουν οι Ουκρανοί στο Χάρκοβο – Απομένουν 50 χλμ. μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία

0

Σύμφωνα με ΄δηλώσεις του αρχηγού του στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι (Valerii Zaluzhnyy), στο Associated Press, ξεκίνησε στην περιοχή του Χαρκόβου η προώθηση όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου κατά τις τελευταίες 24 ώρες.
«Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα επανήλθαν υπό ουκρανικό έλεγχο» ανέφερε ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι. «Γύρω από το Χάρκοβο, προωθούμαστε όχι μόνο προς νότο και προς ανατολάς αλλά και προς τον βορρά. Απέχουμε 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία», διαβεβαίωσε. «Η Ουκρανία συνεχίζει να απελευθερώνει εδάφη κατεχόμενα από τη Ρωσία» τόνισε στην ανάρτησή του στο Telegram.


Ζελένσκι: Σημείο καμπής ο χειμώνας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προέλαση αυτή, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή τον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό.

Παράλληλα, «σημείο καμπής» χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος τον επερχόμενο χειμώνα, καθώς «μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία απελευθέρωση της Ουκρανίας». Μάλιστα υπογράμμισε ότι «αν ήμασταν λίγο ισχυρότεροι όσον αφορά τον οπλισμό, θα μπορούσαμε να απελευθερωθούμε γρηγορότερα».
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε εξάλλου σήμερα ότι συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Ιζιούμ και το Κουπιάνσκ, τον μοναδικό σιδηροδρομικό κόμβο απ’ όπου εφοδιάζεται η πρώτη γραμμή του μετώπου των Ρώσων στη βορειοανατολική Ουκρανία. Καθώς συμπληρώνονται 200 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία έκανε λόγο για ρωσικά πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Σύμφωνα με την Washington Post, η καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων από την ταχεία αντεπίθεση της Ουκρανίας στην περιοχή του Χαρκόβου δεν σηματοδοτεί, από μόνη της, μια αποφασιστική στροφή στον πόλεμο προς όφελος της Ουκρανίας.

Share.

Comments are closed.