Χοντραίνει η κόντρα ανάμεσα σε Δήμο Χαλανδρίου και Περιφέρεια Αττικής για τον καταυλισμού των Ρομά και για τα άλλα ζητήματα

0

Καθημερινά χοντραίνει η κόντρα μεταξύ Δήμου Χαλανδρίου και Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την απομάκρυνση του καταυλισμού Ρομά στο Νομισματοκοπείο.
Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική αρχή Χαλανδρίου  με τίτλο «Έξι ψέματα και μία μισή αλήθεια από τον κ. Πατούλη» αναφέρει ότι «από τα έξι έργα τα οποία αναφέρει η σχετική ανακοίνωση ως εκτελούμενα με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, ούτε ένα δεν αποφασίσθηκε από τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη, όπως σαφέστατα προκύπτει από τις ημερομηνίες κατά τις οποίες εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο».
Παράλληλα, η δημοτική αρχή Χαλανδρίου καλεί την Περιφέρεια «να εξηγήσει πώς ακριβώς θα δώσει ολιστικές λύσεις στο θέμα των Ρομά με το ΕΣΠΑ 2027, αφού συγχρόνως δηλώνει αναρμόδια για θέματα μεταστέγασης των Ρομά».
Τέλος και αυτό είναι και το σπουδαιότερο αναφέρει ότι «αλγεινή εντύπωση προκαλεί δε η σύσταση – προτροπή προς τους πολίτες του Χαλανδρίου να επιλέξουν την επόμενη φορά μια “Δημοτική Αρχή που θα λέει αλήθειες, θα συνεργάζεται με ειλικρίνεια και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, κι όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες”. Η παραίνεση Πατούλη συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της πόλης καθ’ υπέρβαση του θεσμικού ρόλου του περιφερειάρχη. Ατυχές και άκρως απογοητευτικό το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης επιφύλαξε για τον εαυτό του το ρόλο του… κομματάρχη του Χαλανδρίου, για λογαριασμό δοτών εκπροσώπων του, αντί να διαφυλάξει τον θεσμικό του ρόλο ως εκπροσώπου του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου
«
Η Περιφέρεια Αττικής, παρότι διατείνεται ότι δεν επιθυμεί συνέχιση της αντιπαράθεσης με τον Δήμο Χαλανδρίου, επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στις 3/9/22, με την οποία επιβεβαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς του Δήμου Χαλανδρίου, τόσο για το θέμα με τον καταυλισμό των Ρομά, όσο και με την υποχρηματοδότηση του Χαλανδρίου σε έργα υποδομών.
Απέλπιδα είναι πλέον η προσπάθεια του κ. Πατούλη να πείσει για την ισότιμη εκ μέρους της διοίκησής του και αναλογική χρηματοδότηση του μεγαλύτερου δήμου του Βόρειου Τομέα.
Από τα 6 έργα τα οποία αναφέρει η σχετική ανακοίνωση ως εκτελούμενα  με χρηματοδότηση  από την Περιφέρεια Αττικής, ΟΥΤΕ ΕΝΑ δεν αποφασίσθηκε από την διοίκηση του κ. Πατούλη, όπως σαφέστατα προκύπτει από τις ημερομηνίες κατά τις οποίες εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Για του λόγου το αληθές:

  • Ανέγερση νέου δημαρχείου: Εκτελείται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την οποία ενέκρινε ο κ. Γιαννακίδης, υπουργός Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης, τον Νοέμβριο του 2018. Η Περιφέρεια Αττικής εκταμιεύει μόνο τα χρήματα, αλλά πλέον –για αδιευκρίνιστο λόγο- ΔΕΝ κάνει ούτε αυτό, αφού ο εργολάβος παραμένει απλήρωτος από τον Οκτώβριο του 2021 ως σήμερα. Εξαιτίας αυτού, ο εργολήπτης έχει κάνει διακοπή εργασιών από τον Ιούλιο του ’22, με αποτέλεσμα το έργο, που θα παραδιδόταν κανονικά τον Μάρτιο του ’23, να έχει ήδη τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος.
  • Έργο οδοποιίας των 2.000.000 ευρώ: Χρηματοδοτείται επίσης από το ΠΔΕ και δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2019, πριν από την έναρξη της θητείας του κ. Πατούλη.
  • Πλατείες στο Πάτημα: Το έργο της πλατείας στην οδό Αγράμπελης, υλοποιήθηκε, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 29 Ιουλίου 2016, και το αντίστοιχο με την πλατεία της οδού Γεννηματά, με απόφαση από τις 8 Σεπτεμβρίου 2016.
  • Έργο γεωθερμίας στο Αθλητικό Κέντρο «Ν. Πέρκιζας»: Η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το έργο λήφθηκε στις 17 Μαΐου 2017.
  • Κληροδότημα «Σαχάλα» για αλλαγή χρήσης σε ΚΑΠΗ: Το πράσινο φως για την υλοποίηση του έργου έδωσε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής από τις 9 Φεβρουαρίου 2017.

Πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε ότι υπάρχει και μια αλήθεια στην ανακοίνωση της Περιφέρειας. Πράγματι το έργο ανακατασκευής του πολιτιστικού πολυχώρου στο Νόμπελ έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας από τον Ιούλιο του 2021, μετά από δύο χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.
Όμως δεν έχει καν υπογραφεί προγραμματική σύμβαση, μιας και το έργο, κρίθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, “προς ωρίμανση” , τη στιγμή που έχει χαρακτηριστεί πλήρους  ωριμότητας με ομόφωνη μάλιστα  έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Φαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής κρίνει επαρκέστερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ελληνικού κράτος

Στις καλένδες και το ρέμα του Βριλησσού
Στην  προσπάθειά τους βέβαια να κάνουν το μαύρο – άσπρο, οι συντάκτες της ανακοίνωσης παρέλειψαν  να αναφέρουν το έργο διευθέτησης του ρέματος του Βριλησσού, αποκλειστικής μάλιστα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο αν και εντάχθηκε στο τεχνικό της πρόγραμμα εδώ και δύο χρόνια, έκτοτε αγνοείται  η τύχη του.
Φυσικά δεν περιμέναμε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα ανταποκρινόταν στο αίτημα μας να δημοσιεύσει συγκριτικό πίνακα των έργων που εκτελεί στους άλλους δήμους του Βόρειου τομέα. Εκεί θα φαινόταν καθαρά ότι δήμοι με μικρότερο πληθυσμό και έκταση από το Χαλάνδρι χρηματοδοτούνται για έργα πολλαπλάσιου προϋπολογισμού. Τυχαίο θα είναι…

Κομματάρχης του Χαλανδρίου;
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί δε η σύσταση – προτροπή προς τους πολίτες του Χαλανδρίου να επιλέξουν την επόμενη φορά μια «Δημοτική Αρχή που θα λέει αλήθειες, θα συνεργάζεται με ειλικρίνεια και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, κι όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Η παραίνεση Πατούλη συνιστά απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της πόλης καθ΄ υπέρβαση του θεσμικού ρόλου του περιφερειάρχη. Ατυχές και άκρως απογοητευτικό το γεγονός ότι ο κ. Πατούλης επιφύλαξε για τον εαυτό του το ρόλο του …κομματάρχη του Χαλανδρίου, για λογαριασμό δοτών εκπροσώπων του, αντί να διαφυλάξει το θεσμικό του ρόλο ως εκπροσώπου του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Αναρμόδια ή αρμόδια η Περιφέρεια Αττικής;
Σε ό,τι αφορά το δισεπίλυτο θέμα με τον καταυλισμό των Ρομά που ταλανίζει το Χαλάνδρι επί μισό αιώνα, ο Δήμος Χαλανδρίου δεν θα επανέλθει. Έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις θέσεις του, στη βάση των τεσσάρων ομόφωνων αποφάσεων των 11 παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Η αλήθεια δεν παραποιείται: Με το σχέδιο μεταστέγασης των Ρομά που έχει υλοποιήσει ο Δήμος, με ίδιους πόρους,  το 1/3 του πληθυσμού του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο έχει απομακρυνθεί ενώ έχει καταργηθεί ο δεύτερος καταυλισμός στο Πάτημα, με την μετεγκατάσταση 46 ατόμων. Ήρθε λοιπόν η ώρα της Περιφέρειας και της Πολιτείας να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Λύση τώρα στο θέμα του καταυλισμού των Ρομά απαιτούν οι πολίτες του Χαλανδρίου!
Όσο για τις υποσχέσεις της Περιφέρειας που θα δώσει οριστικές και «ολιστικές» λύσεις στο θέμα των Ρομά με το ΕΣΠΑ 2021- 2027, ας μας εξηγήσει πώς ακριβώς θα το κάνει αυτό, αφού συγχρόνως δηλώνει αναρμόδια για θέματα μεταστέγασης των Ρομά; Ποιος από τους δύο ισχυρισμούς είναι αληθής; Και οι δύο μαζί δεν μπορεί να ισχύουν.»

Η ανακοίνωση της Περιφέρεια Αττικής
Και για πληρέστατη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε την ανακοίνωση της Περιφέρεια Αττικής, στην οποία απαντά η δημοτική αρχή και την οποία αλιεύσαμε από το διαδίκτυο.
«Η μετεγκατάστασή τους από το Χαλάνδρι δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Δήμαρχος 
Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν επιθυμεί να μπει σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων κι αντιδηλώσεων, ούτε σε άσκοπες αντιπαραθέσεις με τη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου και τον Δήμαρχο κ. Ρούσσο, για το ζήτημα των Ρομά, που αποτελεί πρόβλημα δεκαετιών για την τοπική κοινωνία του Χαλανδρίου, κι όχι πρόβλημα της τελευταίας τριετίας.
Εμείς θέλουμε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα και θα κάνουμε από την πλευρά μας και στα όρια των θεσμικών μας αρμοδιοτήτων, ό,τι είναι δυνατόν γι αυτό.
Επειδή όμως από πλευράς του κ. Ρούσσου, επιχειρείται η κομματική εργαλειοποίηση του ζητήματος και η μετάθεση ευθυνών για την αδυναμία του να δώσει λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, ο κ. Δήμαρχος επέλεξε να υλοποιήσει με πόρους του Δήμου Χαλανδρίου και με διαδικασίες που ο ίδιος αποφάσισε, συγκεκριμένες δράσεις για τη μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν στο Χαλάνδρι, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Δική του η απόφαση, δική του η ευθύνη.
Δεύτερον, πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει τη θεσμική αρμοδιότητα, μέσω του ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτεί ολοκληρωμένες δράσεις που αφορούν τους Ρομά, όπως βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, βιωματικά εργαστήρια και παιδικές κατασκηνώσεις, δράσεις για την απασχόληση και αυτοαπασχόληση, ειδικά προγράμματα για γυναίκες Ρομά, καθώς και Κέντρα Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά.
Δεν έχουμε θεσμική αρμοδιότητα επί θεμάτων που αφορούν ζητήματα μετεγκατάστασης, μεταστέγασης, κλπ. Κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε  και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, όταν αναφέρει ότι κατέθεσε το ολοκληρωμένο σχέδιό του στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει προωθηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, για χρηματοδότηση. Όπως εξάλλου αναφέρει και στην επιστολή της με Α.Π. 62496/4.7.2022 για το θέμα αυτό η αρμόδια Υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου, «σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114), όπως ισχύει, η εφαρμογή πολιτικών και η συμμετοχή σε δράσεις που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α α΄ βαθμού… Συνεπώς, υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για τις ευπαθείς ομάδες στην περιοχή αρμοδιότητάς του, είναι ο εκάστοτε Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, όπως επίσης και για την υποβολή σχετικών προτάσεων προς τις αρμόδιες αρχές»
Τρίτον, πράγματι η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σχεδίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους Ρομά του Χαλανδρίου, που προσυπέγραψε και η σημερινή Διοίκηση, το οποίο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής αλλά αφορούσε μια πιλοτική δράση επιδότησης ενοικίου για 40 οικογένειες. Δεν αφορούσε το σύνολο των Ρομά του Χαλανδρίου και τη μετεγκατάστασή τους. Ως εκ τούτου ο κ. Ρούσσος δεν μπορεί να ισχυρίζεται στις ανακοινώσεις του πως ευθύνεται η μη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ενός πιλοτικού προγράμματος 40 οικογενειών, που δεν του επιτρέπει να λύσει το πρόβλημα των Ρομά του Χαλανδρίου. Μην κοροϊδεύει τους συμπολίτες του.
Τέταρτον, δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Αττικής και η αρμόδια διεύθυνσή της του ΕΣΠΑ για τις καταγγελίες που έγιναν και για προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε περιπτώσεις οικογενειών Ρομά που μετεγκαταστάσθηκαν με ενέργειες κι αποφάσεις του Δήμου. Αυτές οι καταγγελίες, αλλά και διαπιστώσεις για δυσκολίες υλοποίησης (όπως π.χ. άγονοι διαγωνισμοί για εξεύρεση κατάλληλων κατοικιών) της συγχρηματοδοτούμενης δράσης «επιδότησης ενοικίου για περιθωριοποιημένες ομάδες όπως Ρομά»,  είχαν ως αποτέλεσμα να παρέμβουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να απενταχθούν οι πράξεις από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Δεν ευθύνεται λοιπόν η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της για την εξέλιξη αυτή.
Πέμπτον, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής 2021-2027, που εγκρίθηκε μόλις πριν μερικές ημέρες, προβλέπονται περισσότερα από 10 εκ. € για ολοκληρωμένες δράσεις για τους Ρομά, με εποπτεύων φορέα το Υπουργείο Εργασίας και τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον φορέα δηλαδή στον οποίο υπέβαλλε για έγκριση το σχέδιό του ο Δήμος Χαλανδρίου.
Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με σωστό σχεδιασμό κι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα συμβάλλει θετικά και ολιστικά, στη διαχείριση του ζητήματος. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, όπου είναι χαρακτηριστικό ότι πλην των 7 Κέντρων Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, ουδεμία άλλη δράση για τους Ρομά δρομολογήθηκε κατά την περίοδο 1/1/2015-1/9/2019.
Αυτή είναι η αλήθεια για το ζήτημα των Ρομά του Χαλανδρίου κι ας μην αναζητεί ο Δήμαρχος εξιλαστήρια θύματα, για να δικαιολογήσει την δική του αναποτελεσματικότητα.

Και μερικές αλήθειες για τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής.
7 έργα στο Δήμο Χαλανδρίου, με προϋπολογισμό πάνω από 31 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τις άδικες αναφορές και ισχυρισμούς του Δημάρχου Χαλανδρίου, ο οποίος μιλά για υπο-χρηματοδότηση έργων στον Δήμο του από την Περιφέρεια Αττικής, θα θέλαμε και στην περίπτωση αυτή να αναφέρουμε μερικές αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

  • Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί έργα του Δήμου τόσο από ιδίους πόρους όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά είναι ενταγμένα 7 έργα προϋπολογισμού 31.174.617,34 €.
  • Με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας χρηματοδοτούνται έργα ασφαλτόστρωσης στο Χαλάνδρι, καθώς και το κτίριο του Νέου Δημαρχείου Χαλανδρίου, με την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τους υπόγειους χώρους στάθμευσης.
  • Από ίδιους πόρους έχουν χρηματοδοτηθεί και ολοκληρωθεί η διαμόρφωση πλατείας στον Κ.Χ. 1265 του Δήμου, η αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης με γεωθερμία στο Αθλητικό Συγκρότημα Ν. Πέρκιζας.
  • Σε εξέλιξη είναι το έργο της διαμόρφωσης Πλατείας στον Κ.Χ. 1170 ΤΟΥ Δήμου Χαλανδρίου.
  • Σε διαδικασία δημοπράτησης, με υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση είναι η ανακαίνιση του Κληροδοτήματος Σαχαλά, για αλλαγή χρήσης σε ΚΑΠΗ, με προσθήκη ανελκυστήρα.
  • Ενώ σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκεται η ανακατασκευή κτιρίου πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων με υποστηρικτικούς χώρους στο Ο.Τ. 736, με προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ.

Στα παραπάνω έργα να αναφέρουμε επίσης και την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος που αφορούσε εκατοντάδες πολίτες του Δήμου, την ένταξη της περιοχής του «Πεύκου Πολίτη» στο Σχέδιο Πόλης, καθώς και τη δωρεάν διανομή 4 καφέ απορριμματοφόρων και καφέ κάδων, για την ενίσχυση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. 
Πρέπει ο Δήμαρχος Χαλανδρίου να αντιληφθεί πως οι άσκοπες αντιπαραθέσεις δεν ωφελούν κανέναν, γιατί η παρουσίαση των πραγματικών δεδομένων τελικά βλάπτει αυτούς που λένε ψέματα. Και στην περίπτωσή μας, ψέματα λέει ο κ. Ρούσσος, όχι η Περιφέρεια Αττικής.
Στους πολίτες του Δήμου Χαλανδρίου αξίζει μια Δημοτική Αρχή που θα λέει αλήθειες, θα συνεργάζεται με ειλικρίνεια και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, κι όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Share.

Comments are closed.